Wykwintna sałatka z kurczakiem i ciastem ślimakowym
Artykuł zewnętrzny
1. Pierś z kurczaka gotuję na bulionie drobiowym z zielem angielskim i liściem laurowym sprawdzając czy jest gotowa do jedzenia. Wyjmuje z rosołku pierś i miele ją na średnich oczkach. Miele również pasztet sokołów i mieszam z piersią dodaje czubryce zielona pieprz sól i czosnek starty na tarce . Mieszam składniki dodaje bulion rosołowy około 1 szklanki żeby nie było za suche po upieczeniu.
2. Ciasto ślimakowe
3. do miski wsypuje mąke dodaje ciepłe mleko drożdże wkruszam i wsypuje łyżkę cukru taki rozczyn zostawiam pod ściereczką aż urośnie na 20 minut .Dodaje przyprawę do pizzy .Wyrabiam ciasto na gładka masę zostawiam pod przykryciem na 30 minut. Wałkuje na placek kładę farsz ślimakowy i rozprowadzam po całym placku .Zwijam jak roladę ,kroje na małe kawałeczki 1.5 centymetrowe rozbełtanym żółtkiem smaruje używając pędzelka aby ślimaczki miały kolorek .Zapiekam w piekarniku jakieś 15-20 minut Po wyjęciu robię główkę z rzodkiewki oraz małe różki ze szczypiorku
4. 2 Sałatka ślimakowa
5. Sałatę rwę rękoma .Pora kroje w talarki dodaje do sałaty rzodkiewki tez kroje w plasterki dodaje do składników Pomidorki suszone układam na na sałacie posypuje sosem sałatkowym koperkowo ziołowym dodaje oliwę z oliwek mieszam.
6. Na talerzu kładę liście salaty na tym układam ślimaczki w pozycji pionowej i kładę sałatkę do każdego ślimaczka porcja sałatki.