Wiosenne smaki od Polsat Food Network!
Dla portalu Urodaizdrowie.pl kanał Polsat Food Network przygotował dwa wiosenne przepisy autorstwa utalentowanej kucharki Anny Olson. Anna pracowała jako profesjonalny cukiernik, więc o wypiekach i deserach wie wszystko, choć to nie jedyne jej zdolności. Jej kuchnia bazuje na świeżych, naturalnych składnikach dostosowanych do aktualnej pory roku.
Wiosna to czas kiedy wszystko budzi się do życia. W kuchni również zaczynają rządzić inne zasady. Ulice powoli obrastają w stragany zapełnione świeżymi, sezonowymi warzywami. Początek wiosny to czas szparagów i rabarbaru, dlatego mamy dla Was przepis właśnie z ich udziałem. Zachęcamy również do śledzenia programu „Świeże smaki z Anną Olsen” na kanale Polsat Food Network od poniedziałku do piątku o godz. 13:00 oraz 18:00 z którego możecie czerpać mnóstwo wiosennych inspiracji.
Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise
Anna Olsen ,,Świeże smaki z Anną Olson”
Składniki:
1kg drobno posiekanego, świeżego lub mrożonego rabarbaru
1/3 szklanki cukru
2 łodyżki świeżego estragonu
2 duże żółtka
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 szklanki stopionego masła
Sól i pieprz
Masło do smażenia
Siekany szczypiorek do ozdoby
Sposób przyrządzenia:
1. Zagotuj garnek dobrze osolonej wody. Przygotuj szparagi i włóż je do wody. Blanszuj bez przykrycia aż zmiękną (czas gotowania zależy od grubości szparagów).
2. Gdy dojdą odsącz je i zahartuj kostkami lodu i zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i odstaw aż do podania.
3. Do sosu hollandaise wymieszaj w garnku rabarbar, cukier oraz estragon. Gotuj na średnim ogniu aż rabarbar zmięknie, około 10 minut. Wyjmij estragon i nie pozwól daniu się schłodzić (powinno być ciepłe ale nie gorące).
4. Następnie , nad garnkiem wrzącej wody ubij żółtka z sokiem cytrynowym. Potem dodaj mieszankę rabarbarową.
5. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wmieszaj stopione masło (unikaj dodawania kawałków, które osiadły na dnie).
6. Przypraw do smaku i utrzymaj temperaturę (sos należy przygotować jak najbliżej czasu podania).
7. Aby podgrzać szparagi po prostu smaż je na patelni na maśle, na małym ogniu i delikatnie przypraw. Wstaw podgrzane szparagi na tackę i zalej sosem hollandaise. Dekoruj szczypiorkiem i natychmiast podawaj.
Sałatka warzywna z pełnymi ziarnami pszenicy
Anna Olson, ,,Świeże smaki z Anną Olson”
Składniki:
1 szklanka pełnych ziaren pszenicy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka pokrojonego pora
1 szklanka pokrojonej w plasterki cukinii
½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
½ szklanki świeżego lub mrożonego groszku
1 łyżka świeżego oregano
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
Sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Do posolonej gotującej się wody wsyp pełne ziarna pszenicy i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Możesz również namoczyć ziarna w zimnej wodzie i zostawić na noc, a następnie gotować przez 30-40 minut. Odcedź i ostudź.
2. Podsmaż na oleju w garnku pora, aż będzie miękki, przez około 5 minut.
3. Dodaj cukinię i czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne 5 minut.
4. Zdejmij z ognia, dodaj groszek, oregano i skórkę z cytryny. Gdy warzywa ostygną, połącz je
z pełnymi ziarnami pszenicy.
5. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku. Przechowuj w lodówce.