Coś pysznego – kolorowe, fantazyjne sałatki, które sprawdzą się w każdej sytuacji. Doskonale wyglądają zarówno na śniadaniowym stole jak i na wszelkiego rodzaju imprezach. To smaczna przekąska, pomysł na pyszne drugie śniadanie lub oryginalną kolację. Pożywne, smaczne, proste.
Sałata lodowa z serem pleśniowym
Składniki:
– 1 duża sałata lodowa
– 4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w kostkę
– 4 paski bekonu
– 3 zielone cebule
– 1/2 szklanki pomidorów cherry, pokrojone w ćwiartki
Sos z sera pleśniowego:
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki drobno rozdrobnionej szalotki
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– ser pleśniowy
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu, a następnie przykryć i wstawić do lodówki, przygotowując resztę sałatki. Z sałaty lodowej wyciąć rdzeń. Przepłukać liście zimną wodą i odsączyć na ręczniku papierowym. Po odsączeniu pociąć na ćwiartki. Ułożyć kliny sałatkowe na dużym talerzu, a następnie obficie polać dressingiem z niebieskiego sera. Na górze ułożyć jajka, bekon, pomidory, zieloną cebulę i ser pleśniowy.
Sałatka z kozim serem i truskawkami
Składniki:
– 2 szklanki rozdrobnionej sałaty masłowej
– ½ kubka rukoli
– 1 szklanka pokrojonych w plastry świeżych dojrzałych truskawek
– świeży ser kozi
– 1 łyżeczka masła
– ½ szklanki prażonych orzechów pecans
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do smaku jako dressing
– cykoria
Przygotowanie:
Do miski wrzucić sałatę i rukolę, dobrze wymieszać. Pokroić truskawki na małe plasterki i dodaj do sałaty. Pokroić kozi ser w kawałki i ułożyć na sałatkę.
Na średnim ogniu na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać orzeszki pekan i podsmażać przez 3-4 minuty, do momentu zaczerwienienia. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Dodać do sałatki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pokropić oliwą i octem balsamicznym.
Lekka sałatka z ogórków
Składniki:
– 2 długie ogórki
– 1 średnia cebula
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka cukru
– 1/3 szklanki świeżego koperku posiekanego
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przekroić ogórki na pół, a następnie w plastry. Pokroić cebulę w cienkie paski. Wymieszać ogórki i cebulę w dużej misce. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ocet winny, wodę i cukier. Zalać ogórki i cebulę, i dobrze wymieszać. Posypać świeżym posiekanym koprem i ponownie wymieszać.
Sałatka z szynką i jeżynami
Składniki:
Na sałatkę:
– 2 porcje mieszanych zielonych sałat
– ½ szklanki pokrojonej w plastry marchewki
– ¼ szklanki łuskanej fasoli edamame
– ½ szklanki pokrojonego ogórka
– kilka plasterków pokrojonej szynki
– ¼ szklanki suszonej żurawiny
– ½ filiżanki pokruszonego niebieskiego sera
– 1 szklanka świeżych jeżyn
Sos
– ½ szklanki majonezu
– ¼ szklanki mleka
– ½ łyżeczki soku z cytryny
– sól do smaku
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1 łyżeczka proszku cebuli
– 3 łyżki pokruszonego niebieskiego sera
Przygotowanie:
Mieszane sałaty wyłożyć na talerzu. Następnie na wierzchu ułożyć pokrojone marchewki, łuskane fasolki edamame i pokrojone ogórki. Zrolować plasterki szynki i pokroić w cienkie paseczki. Dodać do sałatki razem z suszoną żurawiną, pokruszonym niebieskim serem i jeżynami. W małej misce wymieszać majonez, mleko, sok z cytryny, sól, pieprz, cebulę w proszku i niebieski ser. Tuż przed podaniem sałatkę skropić dressingiem.
Sałatka z mozzarellą, groszkiem i bobem
Składniki:
– 4 kulki mozzarelli
– 200 g świeżego groszku
– 200 g strąków bobu
– 1 garść świeżej mięty
– 100 g pędów grochu
– oliwa z oliwek
– 2 cytryny, pokrojone w kliny
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Odcedzić kulki mozzarelli z płynu i umieścić na talerzu. Przykryć folią spożywczą i pozwolić dojść do temperatury pokojowej. Bób wrzucić na gorącą wodę, po minucie dodać groch i gotować przez kolejną minutę. Odcedzić fasolę i groszek i zahartować w lodowatej wodzie (przez 5 minut). Obrać bób ze skórek. Wymieszać bób i groszek razem z pędami mięty i grochu. Dodać sok z jednej cytryny do smaku i kilka kropli oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu układać kulkę mozzarelli, bób, groszek i polać odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soku z cytryny. Udekorować.
Sałatka z mango i szynki z miodem
Składniki:
Dressing
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki octu ryżowego
– 1/4 szklanki oleju arachidowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
Sałatka
– 2 łyżki octu ryżowego
– 1 łyżka cukru
– 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1 małe czerwone chili, drobno posiekane
– 250 g indyka, w plasterkach
– 250 g szynki, pokrojonej w plastry
– 100 g liści szpinaku baby
– 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
– 2 szklanki mieszanych ziół azjatyckich (kolendra, mięta, tajska bazylia)
– 1 duże dojrzałe mango, obrane, pokrojone w plastry
– prażone nasiona sezamu, do posypania
Przygotowanie:
Wymieszać ze sobą ocet, cukier, czosnek i chili. Indyka i szynkę wrzucić do miski, dolać sos i wymieszać. Rozgrzać miód, dodać do mięsa. Do dużej miski wrzucić szpinak, cebulę, zioła, odsączone mięso i mango. Wymieszać. Skropić sosem i posypać sezamem.
Sałatka z serem kozim i jagodami
Składniki:
Kandyzowane orzechy pekan
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka brązowego cukru
– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– pieprz cayenne
– sól i pieprz do smaku
– ¾ szklanki posiekanych orzechów pekan
Sos winegret
– jeżyny
– 3 łyżki octu z czerwonego wina
– 1 i ½ łyżki miodu
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Sałatka
– 8-12 filiżanek sałat zielonych
– kozi ser
– świeże jeżyny
– ¼ czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie plasterki
Przygotowanie:
Rozpuść masło na małej patelni i dodać cukier i przyprawy. Gotować przez minutę, a następnie dodać posiekane orzechy pekan i wymieszać. Prażyć orzechy pekan około pięciu minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wszystkie składniki vinaigrette wymieszać w blenderze. Przechowywać vinaigrette w lodówce, aż będzie gotowy do użycia. Wrzucić do miski sałaty, na wierzchu ułożyć jeżyny, cebule, pokruszony kozi ser i orzechy pekan. Polać przygotowanym vinegretem.
Sałatka z cukinii i sera feta
Składniki:
– sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– posiekany duży szczypior
– kilka listków świeżo posiekanej mięty
– 300 g cukinii
– ser feta
Przygotowanie:
Do dużej miski wcisnąć świeży sok z cytryny, następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę i posiekane zioła. Całość ubić i wymieszać. Cukinię pokroić na cienkie wstążki i dodać do miski z sosem. Posypać jednym z wybranych serów: feta lub kozi.
Sałatka z szynką i pieczonymi brzoskwiniami
Składniki:
Sałatka
– 5 brzoskwiń, pokrojone na pół, usunięte pestki
– 250 g buraków, pokrojone na ćwiartki
– 3 filiżanki zmieszanych zielonych sałat
– 150 g szynki parmeńskiej, pokrojonej w cienkie plasterki
– 100 g hiszpańskiego manchego lub parmezanu
Dressing
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka melasy
– 2 łyżki octu ryżowego
– sól dla smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Umieścić brzoskwinie na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 50-60 minut. Wystudzić. Ułożyć wszystkie składniki na dużym talerzu. Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać razem. Polać sałatkę przed podaniem.
Sałatka z ogórków na ostro
Składniki:
– 1 duży ogórek, obrany
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżka octu ryżowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka oleju sezamowego
– szczypta imbiru
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 czerwone chili, drobno pokrojone
– 2 dymki, drobno pokrojone
– liście kolendry
Przygotowanie:
Przekroić ogórek na pół i łyżeczką wyjąć nasiona. Pokroić na grube przekątne kawałki. Wrzucić do miski i posypać cukrem i dużą szczyptą soli. Zalać octem. Pozostawić na około 30 minut w lodówce. Odcedzić ogórki i wymieszać z resztą składników.
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
– 4 pomidory koktajlowe, pokrojone
– 1 ogórek w plasterkach
– 1 szklanka mozzarelli, pokrojona w kostkę
– 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, ogórek, ser i bazylię. Skropić olejem i dokładnie wymieszać. Posypać solą i pieprzem.
Sałatka z arbuzem i serem feta
Składniki:
– ser feta, pokrojony na kwadraty
– ½ arbuza pokrojonego na 8 kwadratów
– 2 szklanki rukoli
– ½ szklanki octu balsamicznego
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ocet balsamiczny doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Ostudzić. Skropić arbuza odrobiną oliwy z oliwek, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Grillować krótko na ruszcie lub patelni. Wymieszać rukolę z łyżeczką lub dwoma oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać arbuza, udekorować fetą i polać octem balsamicznym.
Sałatka z rukoli, malin i mozzarelli
Składniki:
– 250 g mozzarelli (2 kulki)
– 100 g malin
– 2 garście liści rukoli
– oliwa z oliwek
– mały ocet balsamiczny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozdrobnić mozzarellę i ułożyć ją na dużej, płaskiej płytce. Rozsypać maliny i rukolę. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać dokładnie.
Sałatka z szynki i rukoli z figami
Składniki:
– 3 filiżanki rukoli
– 125 g mozzarelli
– 10 dojrzałych fig
– 70 g szynki parmeńskiej
– miód
– 2 szklanki grzanek
Przygotowanie:
Ułożyć rukolę na talerzu. Następnie ułożyć mozzarellę, figi i szynkę parmeńską. Podawać z miodem i grzankami.
Sałatka z ogórków po indyjsku
Składniki:
– 1 długi ogórek
– 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w kostkę
– 2 pomidory, pokrojone w kostkę
– garść świeżych liści kolendry, posiekane
– 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w kostkę
– 1 zielona papryczka chili, pokrojona w kostkę
– 2 limonki, sok
– 15 ml (1 łyżka stołowa) oleju roślinnego
– 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, posiekane
– 1/4 łyżeczki chilli w proszku
– 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
Przygotowanie:
Obrać ogórki, usunąć nasiona łyżeczką, a następnie pokroić w plastry. Wrzucić plasterki ogórka do miski. Dodać cebulę, pomidory, kolendrę, czerwone i zielone papryczki chilli, sok z limonki, olej roślinny i posiekane orzeszki ziemne. Posypać przyprawami i dobrze wymieszać.
Sałatka z szynką i mandarynkami
Składniki:
– 1/3 szklanki majonezu
– 2 łyżki mleka
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 ząbek czosnku, mielony
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 8 plasterków szynki delikatesowej, pokrojonych w paski
– 1 puszka mandarynek
– 2 żeberka selera, pokrojone w cienkie plasterki
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich, opiekanych
– 2 zielone cebule, posiekane
– 6 filiżanek sałaty rzymskiej
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać pięć pierwszych składników. Dodać wymieszaną szynkę, mandarynki, seler, orzechy włoskie i zieloną cebulę. Wszystko razem wymieszać przed podaniem.