Wiosenne dania z bulionami Knorr – przepisy
Wiosenny bulion z młodymi warzywami
Składniki:
Rosół z kury Knorr – 2 porcje
młoda marchew – 3 sztuki
młoda pietruszka – 1 sztuka
seler – 0,5 sztuki
łodyga selera naciowego – 1 sztuka
młody por – 1 sztuka
groszek cukrowy – 10 dag
młody groszek – 10 dag
zielona fasolka szparagowa – 10 dag
makaron – 15 dag
posiekana natka pietruszki
pieprz – 4 ziarna
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj gorący wywar z kostek Rosołu z kury Knorr – będzie bardzo aromatyczny.
2. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój w krążki. Dodaj do gotującego się bulionu.
3. Oczyść pora, pokrój wzdłuż na cienkie paski i również dodaj do bulionu.
4. Opłucz pozostałe warzywa, po czym dorzuć je do zupy.
5. Gotuj je przez kilkanaście minut – do momentu, gdy staną się miękkie. Na koniec dopraw zupę pieprzem i podawaj z makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Zupa jarzynowo – kalafiorowa ze śmietaną
Składniki:
opakowanie mrożonych warzyw – 1 opakowanie
Rosół z kury Knorr – 2 sztuki
woda – 2 litry
ziemniaki – 3 sztuki
opakowanie mrożonego kalafiora – 1 opakowanie
śmietanka – 1 szklanka
posiekany koperek
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 2 litrach wrzątku, by przygotować aromatyczny i doskonale doprawiony wywar.
2. Dodaj paczkę mrożonych warzyw i gotuj 10 minut.
3. Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie pokrój w kostkę.
4. Dodaj je do wywaru z warzywami i gotuj przez 5 minut.
5. Dodaj kalafior oraz śmietanę i gotuj na tyle długo, by kalafior stał się miękki.
6. Dopraw do smaku pieprzem, posyp siekanym koprem i podawaj.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami
Składniki:
ziemniaki ugotowane – 5 sztuk
Rosół z kury Knorr – 1 sztuka
cukinia – 1 sztuka
pomidory – 2 sztuki
cebula (posiekana) – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
mleko – 500 ml
margaryna – 2 łyżki
mąka – 2 łyżki
oregano suszone – 1 łyżeczka
ser mozzarella (starty) – 125 g
oliwa z oliwek – 5 łyżek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokrój w plastry. Wszystkie warzywa skrop oliwą, oprósz oregano i zgrilluj.
2. W rondelku rozpuść margarynę, przesmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej mleko i dopraw kostką rosołową Rosół z kury Knorr, by danie było wyraziste w smaku. Sos gotuj do momentu, gdy będzie gęsty.
3. Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu, ułóż warstwę ziemniaków i posyp serem. Następnie posmaruj ponownie sosem, ułóż plastry cukinii i znów posmaruj sosem.
4. Ułóż plastry pomidorów, polej sosem i posyp pozostałym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Rosół z kury
Składniki:
Kura (około 1 kg) – 1 sztuka
Rosół z kury Knorr – 2 sztuki
makaron – 200 g
marchewka – 2 sztuki
cebula – 1 sztuka
pietruszka (korzeń i natka) – 1 sztuka
mały seler – 1 sztuka
por – 1 sztuka
liść laurowy – 2 sztuki
ziele angielskie – 2 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.
2. Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa obierz.
3. Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.
4. Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr, by zupa było doskonale doprawiona. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
5. Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 minut, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.
6. Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem, posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.
Krem brokułowy
Składniki:
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr – 2 sztuki
brokuły – 500 g
cebula – 1 sztuka
płatki migdałów – 60 g
ząbek czosnku – 1 sztuka
woda (wrzątek) – 1 litr
olej – 1 łyżka
śmietana 18% – 1 szklanka
grzanki z bułki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku, by stworzyć aromatyczny wywar.
2. Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
3. Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
4. Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
5. Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.