Wiosenna zupa warzywno-serowa
Wiosenna, sezonowa pyszna zupa, która jest bogata w warzywa a pikantności dodaje jej dodatek serka topionego, można ją serwować z grzankami, suszonymi pomidorkami, kawałkami wysmażonego boczku itp. Zupa jest pożywna i bardzo syta.
Składniki:
woda – 1,5 litr
serki topione – 2 szt./duża kostka/
kalafior – 1/2 szt
brokuł – 1/2 szt
ziemniaki – 2 szt
marchewka – 1 szt
pietruszka – 1/2 szt
seler – 1/4 szt
tymianek – do smaku
koperek – 1 mały pęczek
czosnek – 2 ząbki
pieprz do smaku
sól – wg.uznania
Wykonanie:
Ziemniaki obrać pokroić w paski tak jak i marchew, pietruszkę i selera pokrojone warzywa – dodać do wody – gotować. Różyczki kalafiora i brokuł umyć i dodać do zup pod koniec gotowania. Na koniec dodać serki i chwilkę gotować, aż serki się rozpuszczą i nie będzie grudek. Ugotowaną zupę obowiązkowo doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem i koprem. Dodać pieprz, a z solą uważać jeśli trzeba dosolić.
I jeszcze jedno zupę można zmiksować w blenderze i wtedy możemy podać malutkie grzaneczki – tez jest super!