Wiosenna zupa warzywno-serowa

15 maja 2017, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Wiosenna, sezonowa pyszna zupa, która jest bogata w warzywa a pikantności dodaje jej dodatek serka topionego, można ją serwować z grzankami, suszonymi pomidorkami, kawałkami wysmażonego boczku itp. Zupa jest pożywna i bardzo syta.

Składniki:

woda – 1,5 litr

serki topione – 2 szt./duża kostka/

kalafior – 1/2 szt

brokuł – 1/2 szt

ziemniaki – 2 szt

marchewka – 1 szt

pietruszka – 1/2 szt

seler – 1/4 szt

tymianek – do smaku

koperek – 1 mały pęczek

czosnek – 2 ząbki

pieprz do smaku

sól – wg.uznania

Wykonanie:
Ziemniaki obrać pokroić w paski tak jak i marchew, pietruszkę i selera pokrojone warzywa –  dodać do wody – gotować. Różyczki kalafiora i brokuł umyć i dodać do zup pod koniec gotowania.  Na koniec dodać serki i chwilkę gotować, aż serki się rozpuszczą i nie będzie grudek. Ugotowaną  zupę obowiązkowo doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem i koprem. Dodać pieprz,  a z solą uważać jeśli trzeba dosolić.

I jeszcze jedno zupę można zmiksować w blenderze i wtedy możemy podać malutkie grzaneczki – tez jest super!