Wiosenna sałatka z kalafiorem
W sałatce wiodącym składnikiem jest kalafior. Ale wcale nie z majonezem, które to połączenie stosujemy najczęściej. Można zawsze zrobić inaczej i dietetycznej, a zarazem wiosennie.
Składniki:
– kalafior
– sałata
– zielony ogórek
– rzodkiewka
– 3 łyżki białego octu winnego
– cebula
– szynka
– pomidorki koktajlowe
– szczypiorek
– sól, pieprz do smaku
– łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Ogórka, rzodkiewkę, cebulę i pomidorki umyć, pokroić dowolnie (plasterki, cząstki, piórka). Dodać do sałaty. Kalafiora ugotować w jarzynce lub lekko osolonej wodzie, ostudzić i dodać do sałatki. Dodać ocet i oliwę, doprawić, wymieszać. na końcu dodać szynkę pokrojoną w grube paski. Posypać szczypiorkiem. Idealna przekąska, do pieczywa i samodzielna przystawka.