Wiosenna sałatka śledziowa z suszoną żurawiną
Artykuł zewnętrzny
- 1 podwójny marynowany płat śledziowy
- 1 ogórek konserwowy
- 2 papryczki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- koperek
- 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodać słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki pokroić w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno pokroić. Wszystkie składniki wsypać do metalowej miski, dodać 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do małych okrągłych naczyń, ja użyłam takich od sufletów i dokładnie uklepać w nich sałatkę. Odwrócić naczynia i ustawić je na talerzach, sałatka powinna sama opaść. Udekorować sałatkę suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.