Wiosenna sałatka makaronowa z jajkiem
20 dag makaronu rurki
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 1 sałata
- 10 czarnych oliwek,słodka mielona papryka
po 4 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
Makaron rurki ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu,przelej na sicie zimną wodą,pozostaw do przestudzenia i osączenia.
Jajka ugotuj na twardo,ostudz,obierz, pokrój na połowki.Pomidorki koktajlowe opłucz,osusz papierowym recznikiem kuchennym,pokrój na połowki badz cwiartki.
Ser zółty (np.gouda) pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Opłucz starannnie dymke. Posiekaj ją drobno razem ze szczypiorkiem.Liście sałaty umyj,osusz na papierowym reczniku ,porwij na kawałki,umiesc w salaterce. Osącz oliwki.
Przygotuj sos,mieszając majonez z jogurtem naturalnym.Dopraw go do smaku solą,pieprzem i mieloną słodką papryką.Do sałaty dodaj makaron,jajka,dymke i zółty ser.Calość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Od razu podawaj na stół.