Wiosenna babka cytrynowa z majonezu
Artykuł zewnętrzny
1/2 szt cytryna
1 łyżeczka imbir
2 szt jajka
1 szkl mąka
1/2 szkl cukier
1/2 szkl majonez
1 łyżeczka proszek do pieczenia
lukier
1/2 szkl cukier puder
2 łyżeczka sok z cyrtyny
2 łyżeczka wodaS
Składniki:
- 1/2 szt cytryna
- 1 łyżeczka imbir
- 2 szt jajka
- 1 szkl mąka
- 1/2 szkl cukier
- 1/2 szkl majonez
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
lukier
- 1/2 szkl. cukier puder
- 2 łyżeczka sok z cytryny
- 2 łyżeczka woda
Białka ubiłam na sztywną piankę z odrobiną soli. Dodałam żółtka i cukier, ubijałam dalej. Dodałam majonez oraz stopniowo mąkę i mieszałam drewnianą łyżką. Na końcu dodałam proszek do pieczenia, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i dokładnie wmieszałam. Formę natłuściłam i wysypałam bułką tartą. Nalałam ciasto i piekłam ok. 1 h w 180 stopniach.
Wystudzone ciasto wyjęłam z formy. W rondelu rozpuściłam cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Wystudziłam, a następnie oblałam z nim wierzch ciasta. Z ostudzonego lukru ulepiłam spływające z boków ciasta kropelki.
Całość posypałam ozdobną posypką.
Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/