Wiosenna babka cytrynowa z majonezu | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Wiosenna babka cytrynowa z majonezu

14 marca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny
1/2 szt cytryna
1 łyżeczka imbir
2 szt jajka
1 szkl mąka
1/2 szkl cukier
1/2 szkl majonez
1 łyżeczka proszek do pieczenia
lukier
1/2 szkl cukier puder
2 łyżeczka sok z cyrtyny
2 łyżeczka wodaS

Składniki:

  • 1/2 szt cytryna
  • 1 łyżeczka imbir
  • 2 szt jajka
  • 1 szkl mąka
  • 1/2 szkl cukier
  • 1/2 szkl majonez
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

lukier

  • 1/2 szkl. cukier puder
  • 2 łyżeczka sok z cytryny
  • 2 łyżeczka woda

Białka ubiłam na sztywną piankę z odrobiną soli. Dodałam żółtka i cukier, ubijałam dalej. Dodałam majonez oraz stopniowo mąkę i mieszałam drewnianą łyżką. Na końcu dodałam proszek do pieczenia, sok oraz skórkę ze sparzonej cytryny i dokładnie wmieszałam. Formę natłuściłam i wysypałam bułką tartą. Nalałam ciasto i piekłam ok. 1 h w 180 stopniach.

Wystudzone ciasto wyjęłam z formy. W rondelu rozpuściłam cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Wystudziłam, a następnie oblałam z nim wierzch ciasta. Z ostudzonego lukru ulepiłam spływające z boków ciasta kropelki.

Całość posypałam ozdobną posypką.

Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/

file1394838033



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz