Winogrona na deser – przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Winogrona na deser – przepisy

3 października 2022, dodał: EmiliaSpychala18
Artykuł zewnętrzny

Jak co roku, jesienią na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej zagranicznych owoców, pomarańczy, bananów czy winogron. W poniższym artykule przedstawimy wam pomysły jak za pomocą tych ostatnich przygotować pyszne desery, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy podczas długich, jesiennych wieczorów.

Tarta z winogronami i tymiankiem

 

Tarta z winogronami i tymiankiem

Składniki:

Ciasto:
-240 g mąki + do posypania
-140 g zimnego masła
-3 łyżki cukru pudru
-5 łyżek zimnej maślanki
-szczypta soli

Nadzienie:
-po 200 g białych i czarnych winogron
-3 łyżki brązowego curry
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-sok z 1/2 cytryny
-żółtko + łyżka zimnej wody
Dekoracja:
-bita śmietana
-5-6 gałązek tymianku

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie. Wkładamy pokrojone w małą kostkę masło, dodajemy cukier puder, maślankę i sól. Siekamy, aż powstaną grudki. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki. Winogrona mieszamy z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut. Stolnicę posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Nabieramy nadzienie łyżką cedzakową, pozwalając, aby większość soku spłynęła. Nakładamy na środek ciasta. Zawijamy brzegi do środka .Żółtko ucieramy z wodą, za pomocą pędzelka smarujemy brzegi ciasta. Wstawiamy do piekarnika , pieczemy 40 minut. Przed podaniem dekorujemy tarte gałązkami tymianku. Podajemy z bitą śmietaną.

 

Sernik z ricotty z czekoladą o winogronami

Składniki:

– Szklanka małych czerwonych winogron
– 150g małych kiści do dekoracji
– 750g ricotty (lub serka śmietankowego)
– 3 średnie jajka
-150g gorzkiej czekolady
-2 łyżki cukru pudru
– ½ szklanki miodu
-2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
-laska wanilii

Sernik z ricotty z czekoladą o winogronami

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak by zachodził 3 cm nad krawędź formy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, zeskrobujemy ziarenka do misy robota. Dodajemy ricottę, miód, cukier i skórkę z pomarańczy. Ucieramy 3 minuty na średnich obrotach na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując do połączenia. Wsypujemy drobno posiekaną czekoladę i połowę winogron, delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Masę wlewamy do tortownicy, na wierzchu układamy pozostałe czerwone winogrona. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 55 minut. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia. Wyjmujemy z formy. Wystudzony sernik wstawiamy na 4 godziny do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy kiśćmi winogron i skraplamy miodem.

Pudding winogronowy z orzeszkami piniowymi

Składniki:

-szklanka białych winogron bezpestkowych
– 4 duże jajka
– 3 szklanki mleka
-szklanka śmietanki 30%
-szklanka musli z owocami i orzechami
– szklanka orzeszków piniowych
– 2/3 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki mielonej wanilii lub ekstraktu waniliowego
-1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– masło do formy

Pudding winogronowy z orzeszkami piniowymi

Przygotowanie:
Musli zalewamy szklanka gorącej wody i odstawiamy na 10 minut do nasiąknięcia. Ewentualnie odcedzamy na sicie z nadmiaru wody. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Jajka ubijamy na jednolita masę. Wlewamy mleko i śmietankę. dodajemy wanilię, cukier puder, gałkę muszkatołową i cynamon, miksujemy na puszystą, gęstą masę. Wlewamy do naczynia żaroodpornego razem z musli. Dodajemy winogrona i mieszamy. Na wierzch wsypujemy orzeszki piniowe. Naczynie żaroodporne wkładamy do dużej brytfanny lub głębokiej blachy i wlewamy do niej wodę, 2 tak by sięgała do połowy wysokości naczynia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 60-75 minut, aż masa nabierze konsystencji budyniu, a wierzch się zrumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło lub na zimno. Pudding możemy przechowywać w lodowce do 3 dni.

 

 

Mamy nadzieję, że przedstawione powyżej przepisy z nietuzinkowym wykorzystaniem winogron przypadną wam do gustu, i osłodzą nie jeden jesienny wieczór, lub przydadzą się jako pomysły na deser, dla gości i bliskich.

zobacz również:

Co zawierają winogrona?

Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania

Dieta na zaparcia – produkty wskazane i zakazane

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...