Winogrona na deser – przepisy

3 kwietnia 2024, dodał: EmiliaSpychala18
Artykuł zewnętrzny

Jak co roku, jesienią na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej zagranicznych owoców, pomarańczy, bananów czy winogron. W poniższym artykule przedstawimy wam pomysły jak za pomocą tych ostatnich przygotować pyszne desery, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy podczas długich, jesiennych wieczorów.

Tarta z winogronami i tymiankiem

 

Tarta z winogronami i tymiankiem

Składniki:

Ciasto:
-240 g mąki + do posypania
-140 g zimnego masła
-3 łyżki cukru pudru
-5 łyżek zimnej maślanki
-szczypta soli

Nadzienie:
-po 200 g białych i czarnych winogron
-3 łyżki brązowego curry
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-sok z 1/2 cytryny
-żółtko + łyżka zimnej wody
Dekoracja:
-bita śmietana
-5-6 gałązek tymianku

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie. Wkładamy pokrojone w małą kostkę masło, dodajemy cukier puder, maślankę i sól. Siekamy, aż powstaną grudki. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki. Winogrona mieszamy z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut. Stolnicę posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Nabieramy nadzienie łyżką cedzakową, pozwalając, aby większość soku spłynęła. Nakładamy na środek ciasta. Zawijamy brzegi do środka .Żółtko ucieramy z wodą, za pomocą pędzelka smarujemy brzegi ciasta. Wstawiamy do piekarnika , pieczemy 40 minut. Przed podaniem dekorujemy tarte gałązkami tymianku. Podajemy z bitą śmietaną.

 

Sernik z ricotty z czekoladą o winogronami

Składniki:

– Szklanka małych czerwonych winogron
– 150g małych kiści do dekoracji
– 750g ricotty (lub serka śmietankowego)
– 3 średnie jajka
-150g gorzkiej czekolady
-2 łyżki cukru pudru
– ½ szklanki miodu
-2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
-laska wanilii

Sernik z ricotty z czekoladą o winogronami

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak by zachodził 3 cm nad krawędź formy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, zeskrobujemy ziarenka do misy robota. Dodajemy ricottę, miód, cukier i skórkę z pomarańczy. Ucieramy 3 minuty na średnich obrotach na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując do połączenia. Wsypujemy drobno posiekaną czekoladę i połowę winogron, delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 150°C. Masę wlewamy do tortownicy, na wierzchu układamy pozostałe czerwone winogrona. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 55 minut. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia. Wyjmujemy z formy. Wystudzony sernik wstawiamy na 4 godziny do lodówki do stężenia. Przed podaniem dekorujemy kiśćmi winogron i skraplamy miodem.

Pudding winogronowy z orzeszkami piniowymi

Składniki:

-szklanka białych winogron bezpestkowych
– 4 duże jajka
– 3 szklanki mleka
-szklanka śmietanki 30%
-szklanka musli z owocami i orzechami
– szklanka orzeszków piniowych
– 2/3 szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki mielonej wanilii lub ekstraktu waniliowego
-1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
– masło do formy

Pudding winogronowy z orzeszkami piniowymi

Przygotowanie:
Musli zalewamy szklanka gorącej wody i odstawiamy na 10 minut do nasiąknięcia. Ewentualnie odcedzamy na sicie z nadmiaru wody. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Jajka ubijamy na jednolita masę. Wlewamy mleko i śmietankę. dodajemy wanilię, cukier puder, gałkę muszkatołową i cynamon, miksujemy na puszystą, gęstą masę. Wlewamy do naczynia żaroodpornego razem z musli. Dodajemy winogrona i mieszamy. Na wierzch wsypujemy orzeszki piniowe. Naczynie żaroodporne wkładamy do dużej brytfanny lub głębokiej blachy i wlewamy do niej wodę, 2 tak by sięgała do połowy wysokości naczynia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 60-75 minut, aż masa nabierze konsystencji budyniu, a wierzch się zrumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło lub na zimno. Pudding możemy przechowywać w lodowce do 3 dni.

 

 

Mamy nadzieję, że przedstawione powyżej przepisy z nietuzinkowym wykorzystaniem winogron przypadną wam do gustu, i osłodzą nie jeden jesienny wieczór, lub przydadzą się jako pomysły na deser, dla gości i bliskich.

zobacz również:

Co zawierają winogrona?

Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania

Dieta na zaparcia – produkty wskazane i zakazane