Wino… w kostce?

7 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_woreczki

Sprytny sposób na wykorzystanie resztek wina w kuchni zdradza Jan Niezbędny.

Wielu z nas coraz śmielej eksperymentuje z winem w kuchni – trudno bowiem wyobrazić sobie dobre risotto lub węgierski gulasz bez odrobiny szlachetnego trunku. Zazwyczaj do przygotowania posiłku wykorzystujemy nie więcej niż jego lampkę lub szklankę, a resztę odstawiamy do lodówki bądź na półkę. Jednak zbyt długo i nieodpowiednio przechowywane wino wietrzeje, tracąc przy tym smak oraz aromat – w efekcie nadaje się tylko do wylania. Co więc zrobić z nadmiarem wina?

Odpowiedź znajdziemy w zamrażarce. Jak się okazuje, mrożenie wina to świetny sposób na zachowanie wszystkich walorów kulinarnych alkoholu. Zamiast jednak umieszczać butelkę w zamrażalniku, przelejmy jej zawartość do woreczków do lodu. Najlepiej w tym celu sprawdzą się modele z dużymi przegródkami (np. Woreczki do lodu XXL od Jana Niezbędnego). Takie rozwiązanie jest bardzo praktycznie – dzięki niemu zawsze będziemy mieć pod ręką kilka kostek zamrożonego wina, które w razie potrzeby wykorzystamy do podkreślenia smaku potrawy lub uzyskania esencjonalnego sosu. Co więcej, zakonserwowany w ten sposób trunek możemy przechowywać przez naprawdę długi czas, bez uszczerbku dla jego smaku.

Jeśli więc nie wiemy, co zrobić z resztką wina – zarówno po gotowaniu, jak i po wieczorze z przyjaciółmi – po prostu przelejemy je do woreczków i wrzućmy do zamrażalnika. Nawet nie zauważymy, kiedy winne kostki staną się stałym składnikiem naszych przepisów.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...