Wino musujące – co warto o nim wiedzieć?

3 lipca 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Co łączy szampana i cavę? Czy prosecco to jedyne włoskie wino musujące? Czy bąbelkami mogą raczyć się ci, którzy zdecydowanie chętniej sięgają po czerwone wina? I wreszcie… czy można jeszcze odkryć, jak smakowało najstarsze wino musujące na świecie? W poszukiwaniu odpowiedzi zachęcamy do lektury przewodnika po winie musującym!

wino musujące w kieliszku

Najbardziej rozpoznawalnym, choć wcale nie najczęściej wybieranym winem musującym na świecie jest oczywiście szampan. Drogocenny trunek powstaje według ściśle określonej metody, ale zachowanie jej nie wystarczy, by dany alkohol mógł nosić dumną nazwę szampana. Tak określane są oczywiście wyłącznie wina pochodzące z bardzo dokładnie wytycznych obszarów Francji. Metoda, zgodnie z którą są produkowane, nazwana została szampańską. Na czym polega?

Proces rozpoczyna się od produkcji wina bazowego, które podlega fermentacji alkoholowej. Następnym krokiem jest kupoważowanie, czyli mieszanie wina z różnych roczników w celu zachowania cech jakościowych produktu. Do tak przygotowanego napoju dodaje się tirage – likier z drożdży i cukru, po czym wino poddawane jest kolejnej fermentacji. To właśnie wówczas powstają bąbelki, na punkcie których oszaleli miłośnicy szampana. Tak przygotowane wino podlega starzeniu w szklanych butelkach. Pochylanie i obracanie butelek sprawia, że powstający osad zbiera się w szyjce butelki – następnie jest on zamrażany i usuwany z wina. Końcowym etapem jest „dosage”, czyli dodawanie słodkiego likieru z wina i cukru w celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy.

wino musujące

Ta metoda robi ogromne wrażenie. Ciekawostką jest to, że spotkacie się z nią nie tylko w szampanie. W ten sposób powstaje również hiszpańskie wino Cava, niektóre wina musujące z Kaliforni, a nawet… wina mołdawskie z winnicy Cricova. Oczywiście, na smak wpływ ma nie tylko sposób produkcji, ale również warunki klimatyczne i geologiczne w danym regionie. Zatem, tak szampany, jak i cava są równie warte uznania. W przypadku hiszpańskiego trunku najczęściej wykorzystywane szczepy to tradycyjne dla Katalonii Macabeo, Parellada i Xarello.

Druga sposób wytwarzania win musujących uzyskał nazwę metody Charmata (inaczej – metoda tankowa). W tym przypadku po początkowej fermentacji alkoholowej  następuje druga fermentacja, która przeprowadzana jest w zbiorniku. Następnie wino ulega filtracji i jest butelkowane pod ciśnieniem, dzięki czemu zachowuje dwutlenek węgla.

W ten sposób powstają dwa słynne wina musujące włoskie: Prosecco oraz Asti Spumante. Prosecco produkowane jest w północnych Włoszech, zwłaszcza w regionie Veneto. Jego popularność wiąże się z oczywiście z tym, że jest znacznie przystępniejsze cenowo niż szampan, ale to nie jedyny powód. To wino musujące cechuje się lekkością i świeżością, a w zależności od producenta może nabierać różnych walorów smakowych i aromatów: od owocowych, po silnie mineralne. Asti Spumante to natomiast propozycja dla fanów win słodkich, która może kojarzyć się z popularnym brandem Martini. Produkowane jest w Piemoncie, z wykorzystaniem szczepu Moscato Bianco. Podobnym winem do niego jest Moscato d’Asti, tożsame geograficznie, które jest cenione ze względu na niski poziom musowania oraz niską zawartość alkoholu.

Ostatnia metoda już poprzez nazwę zdradza swoje pochodzenie. „Methode ancestrale”, czyli metoda przodków lub pradawna uznawana jest za sposób, w który powstawały pierwsze wina musujące na świecie. Podobnie, jak w przypadku dwóch pozostałych sposobów, mamy tu podwójną fermentację, przy czym druga zachodzi już w butelce. W metodzie przedków wino nie podlega tak intensywnej filtracji – może zachowywać osady, zyskuje też rustykalny rys. Różnice dotyczą też ostatniej fazy. Tego wina się nie dosładza, dzięki czemu zachowuje ono surowy, autentyczny smak.

Za najstarsze wino musujące na świecie uznawane jest Blanquette de Limoux Methode Ancestrale – francuski trunek pochodzący z regionu Limoux. Ma jasnozłoty kolor, charakteryzuje się niską zawartością alkoholu. W smaku jest rześkie, lekkie, często z wyczuwalnymi owocowymi nutami.

A co z tymi, którzy dużo chętniej sięgają po wina czerwone? Wino musujące, którym powinniście się zainteresować, jest Lambrusco. Pochodzi z regionu Emilia-Romania. Produkowane jest z różnorodnych odmian winogron Lambrusco, uzyskując kolory od różowych po czerwone. Może zaoferować również bogaty wachlarz rodzajów: wino musujące wytrawne, słodkie czy półsłodkie.

Ciekawostką może być także wino musujące z Portugalii, które współdzieli wiele z tymi najpopularniejszymi winnymi trunkami z tego kraju. Espumante, bo tak nazywają się wina musujące z tej części Półwyspu Iberyjskiego, powstają m.in. w regionie Duoro, który smakosze będą kojarzyć przede wszystkim  z Porto. Charakteryzują się one pełniejszym ciałem i złożonością, które wynikają ze specyfiki lokalnych szczepów: Viosinho, Gouveio, Touriga Nacional. Na przeciwległym biegunie smakowym będzie sytuować się Vinho Verde Espumante. Tutaj odnajdziecie wszystko to, za co kochamy Vinho Verde, ale w musującym wydaniu! To lekkość, świeżość, wyraźna kwasowość i unikalny, żywy kolor.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz