Wino do dziczyzny

31 stycznia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Choć niektórym trudno jest w to dziś uwierzyć, dziczyzna jest jedną z najważniejszych tradycji kulinarnych naszego kraju. Przed laty, bez przerwy gościła ona na biesiadnych stołach w Polsce, w najróżniejszych postaciach. Smakowite potrawy na bazie tego rodzaju mięsa przyrządzone na wiele sposobów, podbijały kubki smakowe naszych przodków. Niestety, po jakimś czasie dziczyzna odeszła nieco w zapomnienie, znikając z naszych książek kulinarnych. Ale choć nadal nie jest ona powszechnie używana w polskich domach, to moda na dziczyznę na szczęście wraca, z czego zdecydowanie warto korzystać, trzymając kieliszek wina w dłoni.

Dziczyzna na naszych stołach

Trzeba sobie jasno i wyraźnie powiedzieć, że mięso dzikich zwierząt jest o wiele zdrowsze od tego, które pochodzi od zwierząt hodowlanych. Wielu smakoszy twierdzi także, iż dobrze przygotowana dziczyzna jest znacznie lepsza i wykwintniejsza w swoim smaku. To co może jednak zniechęcać do jej częstego spożywania, to w głównej mierze cena jaką musimy zapłacić za tego typu mięso, a także większe trudności w zakupie dziczyzny dobrej jakości. Warto jednak, choćby od czasu do czasu pozwolić sobie na ten nieco luksusowy posiłek, który powinien być podawany w towarzystwie równie wyjątkowego wina.

Jakie wino dobrać do dziczyzny?

Niewątpliwie, do tak szlachetnego rodzaju mięsa jakim jest dziczyzny, pasuje wino z nieco wyższej półki, również pod względem cenowym. Pamiętajmy jednak, że przecież jest to okazjonalny wydatek, który warto ponieść, aby móc w pełni delektować się taką ucztą.

Pośród polecanych przez ekspertów win do dziczyzny, najczęściej pojawiają się to czerwone, choć oczywiście zdarzają się również wyjątki. Najważniejsza zasada dotyczy jednak regionu, z którego pochodzi takie wino. W opinii wielu osób, powinno ono być produkowane w tych państwach i regionach, które posiadają bogatą tradycję łowiecką. Zauważmy, że dziczyzny jest najczęściej podawana z produktami, które znajdujemy w naturalnym środowisku zwierząt, czyli lasach. Dlatego, gdy dobieramy do niej wino, również starajmy się podążać tym tropem.

Znawcy tego tematu, zwracają uwagę konsumentów na niezwykłą harmonię smaków, jaką tworzą dania z dziczyzny oraz trunki z terenów z tradycjami łowieckimi. Jeśli chodzi o Francję, szczególnie polecane są wina z doliny Rodanu, Burgundii oraz oczywiście Bordeaux. Zachwycić mogą nas także włoskie trunki z Toskanii oraz z hiszpańskiej Nawarry oraz regionu Rioja. Do potraw przygotowywanych z mięsa dzikiego ptactwa, często poleca się natomiast wina z włoskiej Apulli, Molise i Kampanii, a także z regionów południowej Francji.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...