Wino bezalkoholowe to nadal wino! Jak powstaje i jak smakuje?

Avatar photo
9 grudnia 2020,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

O 1178% wzrosła sprzedaż win bezalkoholowych w 2019 r. Wydawałoby się, że taki rezultat jest nieprawdopodobny, niemożliwy do osiągnięcia. Jednak dane jakie udostępnia firma Nielsen, choć zdumiewające, są prawdziwe. Co ciekawe bezalkoholowe wina stołowe także odniosły niebywały sukces. W tym samym czasie ich sprzedaż wzrosła z 536 tys. do 4,5 mln. Jak to możliwe, że popularność tych trunków podskoczyła w tak lawinowym tempie? Powodów jest co najmniej kilka. Jednym z nich zdecydowanie jest ich smak, który obecnie niemal wiernie przywołuje „klasyczne” wersje z procentami.

wino czerwone

W jaki sposób produkowane jest wino bezalkoholowe?

Produkcja win bezalkoholowych przebiega w ten sam sposób, co win wytrawnych czy słodkich, białych czy czerwonych. Pierwsza faza produkcji trunku bez procentów jest identyczna. Różnicy należy szukać w etapie nazywanym dealkoholizacją. Tę przeprowadza się m.in. poprzez:

  • destylację próżniową – wino podgrzewane jest do temperatury 30 stopni Celsjusza. W takich warunkach alkohol odparowuje z trunku, dzięki czemu wino zyskuje status bezalkoholowego,
  • metodę wirujących stożków – alkohol jest odwirowywany poprzez działanie siły odśrodkowej, która odseparowuje alkohol od samego napoju.

Warto zauważyć, że wina bezalkoholowe występują w takiej samej ilości rodzajów co wina „klasyczne”. Możemy zdecydować się na wino czerwone, białe czy różowe, wytrawne, półwytrawne czy słodkie.

Czy wino bezalkoholowe może smakować?

Wspomniane we wstępie statystyki dotyczące bumu zakupowego win bezalkoholowych pozwalają wysnuć wniosek, że smakują. W innym wypadku trudno byłoby o taki wolumen sprzedaży. Coraz lepsze, mniej inwazyjne, nie pozbawiające tak smaku metody produkcji powodują, że ten rodzaj napoju stał się prawdziwym hitem poprzedniego sezonu, który smakiem nie rozczarowuje.

winogrona białe

 

Nie można zapomnieć jednak o tym, że wiele aromatów, które poczujemy delektując się winem z procentami, dociera do naszego nosa razem z parującym alkoholem. Alkohol składa się też na teksturę wina nadając mu pełnej konsystencji. Warto więc podejść do win bezalkoholowych z pozytywną postawą, która będzie świadoma tego, że swoiste braki w smaku czy aromacie są ich elementem constans. Rolą win bezalkoholowych nie jest więc zachwycanie nas ich strukturalnością czy głębią, ale mają stanowić one substytut win tradycyjnych np. w sytuacji, kiedy alkohol nam nie służy lub zwyczajnie zaistnieje taka potrzeba.

Bezalkoholowe wino? Dla kogo?

Nie można pominąć faktu, że bezalkoholowe wina chętnie spożywane są przez te osoby, które nie mogą spożywać alkoholu. Kieliszek wina bez procentów pozwala wtopić się w imprezę czy wyeliminować niedyskretne pytania o powód niepicia. A powodów może być wiele. Nie brakuje osób, które cierpią z powodu cukrzycy. Tradycyjne wino nie jest zalecane przy takich chorobach. Diabetycy powinni je unikać z tego powodu, że łatwo wchodzi ono w interakcję z lekami regulującymi poziom insuliny. Co więcej wino z procentami dostarczać będzie także dużo łatwo przyswajalnych cukrów, co dla cukrzyków nie jest korzystne. Natomiast bezalkoholowa wersja wina jest wręcz zalecana przy cukrzycy, ze względu na to, że zawiera korzystne dla diabetyków antocyjany.

Z zalet wina bezalkoholwego skorzystają także kobiety karmiące oraz w ciąży. Kieliszek smacznego napoju potrafi odstresować i nieco zrelaksować w czasie, który może być wyczerpujący. Warto pamiętać jednak o tym, by sprawdzić etykietę i wybrać te pozycje, które mają 0,0%. Choć wino bezalkoholowe wydawałoby się, że z zasady nie powinno zawierać alkoholu, może ono zawierać do 0,5%.

Po wina bezalkoholowe sięgamy coraz częściej, dlatego że są smaczne i aromatyczne. Kieliszki z białym, czerwonym, wytrawnym czy słodkim napojem dopełnić mogą rodzinne spotkania, imprezy w gronie przyjaciół, wieczór z książką czy filmem. Wina bezalkoholowe to świetna propozycja dla cukrzyków, kobiet w ciąży czy osób stroniących od alkoholu.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.