ARONICA to doskonałe wino aroniowe produkowane z najwyższej jakości soku aroniowego z owoców pochodzących z ekologicznych upraw. Wytwarzane według starannie strzeżonej tradycyjnej receptury, posiada niebywałe walory smakowe i zdrowotne. ARONICA wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, kolorem i aromatem. Zawarte w aronii antocyjany oraz katechiny i taniny chronią organizm przed różnymi dolegliwościami i chorobami cywilizacyjnymi.
Niepozorna o cierpkich owocach aronia, to roślina o niezwykle unikalnym składzie, stanowiąca jedno z najbogatszych źródeł związków antocyjanów w przyrodzie. Spożywanie owoców aronii, najlepiej codziennie, jest najlepszym sposobem na zachowanie doskonałej figury, zdrowej cery i bystrego umysłu.
Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty, bowiem posiada podobne właściwości do czerwonego wina. W jej skład wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które dają jej kolor. Zawarte w owocach w dużej ilości antocyjany oraz katechiny i taniny chronią organizm przed zawałem serca, nowotworem, udarem mózgu, miażdżycą, spowalniają procesy starzenia i wspomagają terapię wielu chorób. Aronia to również doskonałe źródło witamin A, C, B2, B6, E, P, PP i licznych minerałów (m.in. molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu).
Co więcej, dzięki swojej naturalnej odporności owoce aronii nie wymagają chemicznych środków ochrony roślin i nie absorbują metali ciężkich takich jak ołów, arsen, cyna czy kadm.
Te unikalne właściwości aronii skłoniły firmę Jantoń do stworzenia doskonałej jakości wina ARONICA. ARONICA wytwarzana jest ze świeżego soku aroniowego i z owoców aronii pochodzących wyłącznie z ekologicznych upraw. Proces produkcji przebiega metodą naturalną – ekologiczną, według określonych zasad i jest ściśle nadzorowany. Uprawa owoców aronii, produkcja soku i wina przeprowadzana jest pod nadzorem akredytowanej instytucji, a każdy z tych etapów posiada Certyfikat Zgodności potwierdzający jego ekologiczny charakter.
Prozdrowotne bogactwo owoców aronii oraz ich charakterystyczny aromat i smak sprawiają, że ARONICA cieszy się ogromną popularnością. Posiada zbawienny wpływ na zdrowie człowieka ze względu na zawartość charakterystycznych dla czerwonego wina tanin i garbników wpływających korzystnie na układ krążenia, w szczególności serce oraz ze względu na owoce aronii nieabsorbujące metali ciężkich.
Wyjątkowe walory aronii pozwoliły na uzyskanie niepowtarzalnego smaku, aromatu i koloru wina – wina z aronii, niezwykle delikatnego a zarazem wyśmienitego, pełnego i dobrze zbalansowanego. Zalecana leczniczo dzienna dawka tego wyśmienitego trunku to 100 ml.
W sprzedaży dostępne są 3 gatunki wina: ARONICA red dry wino czerwone wytrawne, ARONICA semi dry czerwone półwytrawne oraz ARONICA semi sweet czerwone półsłodkie. Wysoka jakość i niepowtarzalność wina ARONICA została kilkakrotnie nagrodzona ZŁOTYM MEDALEM podczas krajowych targów winiarskich. Podczas tegorocznych targów Natura Food Aronica półsłodka została nagrodzona Pucharem MRiRW Stanisława Kalemby za najlepszy polski produktu ekologiczny certyfikowany. ARONICA zdobyła również uznanie na arenie międzynarodowej.
Cena wina ARONICA ok. 25 zł./0,75 l.
Gdzie kupić?
Wino ARONICA firmy Jantoń dostępne jest w hurtowniach sieci Makro i marketach sieci Carrefour, Selgros oraz Tesco na terenie całej Polski, a także w wybranych sklepach detalicznych i ze zdrową żywnością.