Wigilijne pierogi z kaszą i kapustą. Najlepsze postne danie na świąteczny stół

Avatar photo
24 listopada 2024,
dodał: Ewelina Szadkowska

Pierogi to w Polsce danie z długimi tradycjami. Lubimy je podawać na obiad, a wersjach bardziej odświętnych pojawiają się na wigilijnym stole jako jedna z obowiązkowych potraw. Najpopularniejszym farszem jest u nas oczywiście farsz z kapusty, a także z sera i ziemniaków, a latem z owoców. Z czym ulepić pierogi, aby zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowym smakiem? W tym artykule zdradzamy najlepszy farsz na święta.

Znamy wariant z kapustą i grzybami, znany jest też farsz z kaszą gryczaną. Koniecznie spróbuj w tym roku farszu będącego połączeniem kaszy, grzybów i kapusty. Świątecznie i na bogato! Oto składniki na około 50 sztuk.

Ten wariant farszu z pewnością będzie przyjemnym zaskoczeniem dla najwybredniejszych smakoszy. Będzie też ciekawą odmianą na wigilijnym stole. Bogaty skład podkreśli dobra z pola i lasu, za które możemy dziękować przy wspólnym, świątecznym posiłku podczas radosnych rodzinnych spotkań. Pozwoli cieszyć się smakiem tradycji prawdziwie polskich świąt.

pierogi wigilijne

Ciasto:
500 g mąki pszennej,
pół łyżeczki soli,
4 łyżki oleju,
szklanka gorącej wody.
Farsz:
200 g kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej,
1 szklanka suszonych grzybów,
1 cebula,
2 liście laurowe,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
300 g kapusty kiszonej,
olej do podsmażenia,
pieprz mielony,
opcjonalnie odrobina soli.

Przygotowanie:
Grzyby moczymy przez 2-3 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch liści laurowych i kilku ziarenek czarnego pieprzu. Następnie gotujemy je do miękkości. W maszynce do mielenia z nakładką o grubych oczkach mielimy kapustę kiszoną razem z obgotowanymi grzybami. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Zachowujemy proporcję 1:2, a więc na szklankę kaszy dwie szklanki wody. Kaszę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy. Po odcieknięciu wody mieszamy kaszę z mieloną kapustą.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy do reszty składników i mieszamy farsz. Doprawiamy do smaku solą, jeśli jest taka konieczność, oraz dużą ilością pieprzu.
Ciasto zagniatamy z podanych składników aż nabierze jednolitej, elastycznej struktury. Przykrywamy je bardzo dokładnie i pozostawiamy na 20 minut. Bedzie dzięki temu bardziej elastyczne.
Ciasto wałkujemy na cienko i przygotowujemy z niego około 50 pierogów. Gotujemy je we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.