Wigilijna, i nie tylko, kapusta z grzybami

15 marca 2011,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Taką kapustę możemy przygotować sobie w większej ilości- część zjeść teraz a resztę zawekować albo zamrozić

składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 czubata szkl. grzybów suszonych (ja użyłam podgrzybków)
  • 1 czubata łyżka proszku grzybowego
  • 1 średnia cebula
  • 10 śliwek suszonych, wędzonych b/pestek
  • 2 liście laurowe
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kminku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 plastrów selera korzeniowego

sposób przygotowania: Grzyby i śliwki zalać 2 szkl. gorącej wody, odstawić na 15 min. pod przykryciem. Kapustę posiekać – ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną – przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wlać 1 szkl. wody, dusić 15 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedzić, pokroić w  paseczki i razem z płynem dodać do kapusty, dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na oleju, dodać do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuścić cukier, poczekać aż się skarmelizuje na ciemny brąz, przełożyć do kapusty. Dodać lubczyk, proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz – nie solę potrawy bo kapusta jest dość słona. Dusimy jeszcze ok. 30-45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić – jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody, która podczas długiego duszenia odparowuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy kapustę w chłodne miejsce do następnego dnia. Nazajutrz stawiamy na małym ogniu i dusimy ok. 30-60 min., po czym ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Trzeciego dnia znów kapustę zagotowujemy i …możemy już jeść. W/g mnie takie dwu-trzykrotne zagotowywanie u studzenie tej potrawy wydobywa wszystkie jej smaki i aromaty, wszystko doskonale się łączy i przegryza. Plastry selera, grubości ok. 2-3 mm, ugotować w niewielkiej ilości lekko posolonego i posłodzonego wrzątku, osączyć dokładnie. Małą foremką do ciasteczek wyciąć gwiazdki, ozdobić półmisek z kapustą przed podaniem. Wywar z selera można dodać do kapusty.

file1300198132



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.