Wieżyczki z ciasteczek przekładane owocowymi kremami
To mój pyszny sposób na łakomczucha:)
Składniki:
10 dag migdałów
1 czubata szklanka mąki
pół łyżeczki imbiru w proszku
2/3 kostki masła
2 łyżki słodziku w proszku
1 jajko
1,5 łyżki posiekanej zielonej mięty
mąka do oprószenia stolnicy
Krem cytrynowy i truskawkowy Delecta
Wykonanie:
Migdały wsypuję na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając, doprowadzam je do zarumienienia, a następnie przesypuję je na talerzyk i odstawiam do wystudzenia. Zimne migdały mielę. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję migdały, imbir, i pokrojone na kawałeczki mocno schłodzone masło. Słodzę do smaku słodzikiem. Składniki siekam nożem, aż powstaną grudki. Wbijam jajko i szybko zagniatam ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowuję na stolnicy lekko oprószonej mąką. Szklanką wycinam 24 krążki. Układam je na przykrytej pergaminem blasze. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stop. C i piekę przez 15- 20 min.
Kremy przyrządzam wedle przepisu na opakowaniu. Po ich przygotowaniu mieszam je z posiekaną miętą.
Składam wieżyczki z 3 ciastek i przekładam je na przemian kremem cytrynowym i kremem truskawkowym Delecta. Dekoruję je malinami lub innymi owocami< można też posypać je startą czekoladą> lub oprószyć słodzikiem:)
Smacznego:)