Wieżyczki z ciasteczek przekładane owocowymi kremami

4 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

To mój pyszny sposób na łakomczucha:)

Składniki:

10 dag migdałów

1 czubata szklanka mąki

pół łyżeczki imbiru w proszku

2/3 kostki masła

2 łyżki słodziku w proszku

1 jajko

1,5 łyżki posiekanej zielonej mięty

mąka do oprószenia stolnicy

Krem cytrynowy i truskawkowy Delecta

Wykonanie:

Migdały wsypuję na mocno rozgrzaną patelnię. Mieszając, doprowadzam je do zarumienienia, a następnie przesypuję je na talerzyk i odstawiam do wystudzenia. Zimne migdały mielę. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję migdały, imbir, i pokrojone na kawałeczki mocno schłodzone masło. Słodzę do smaku słodzikiem. Składniki siekam nożem, aż powstaną grudki. Wbijam jajko i szybko zagniatam ciasto.

Ciasto cienko rozwałkowuję na stolnicy lekko oprószonej mąką. Szklanką wycinam 24 krążki. Układam je na przykrytej pergaminem blasze. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stop. C i piekę przez 15- 20 min.

Kremy przyrządzam wedle przepisu na opakowaniu. Po ich przygotowaniu mieszam je z posiekaną miętą.

Składam wieżyczki z 3 ciastek i przekładam je na przemian kremem cytrynowym i kremem truskawkowym Delecta. Dekoruję je malinami lub innymi owocami< można też posypać je startą czekoladą> lub oprószyć słodzikiem:)

Smacznego:)

file1309791235



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz