Wieprzowina w lawendzie
Składniki:
Rozmaryn (liście) — 1 łyżka
Macierzanka (liście) — 1 łyżka
Cytryna (2 kawałeczki cienko ściętej skórki i sok) — 1 / 2 szt
Miód — 2 łyżki
Sól — 1 łyżeczka
Wieprzowina (kotlety z kostką) — 4 szt
Oliwa z oliwek— 2 st. l.
Lawenda (kwiaty, świeże albo suche) — 1 / 2 łyżki
Kwiaty lawendy jak przyprawa dobre w marynatach, jak część składowa mieszanin (na przykład, prowansalskie trawy) i w słodkich potrawach – ciasteczkach, lodach, napojach. Przede wszystkim – nie przesadzić, inaczej potrawa będzie podobna do ukochanego lawendowego mydła, trzymajcie się proporcji! Są wykorzystywane i świeże, i suche kwiaty; jeżeli zbieracie świeże same, to najlepiej ich zbierać wcześnie rankiem, wtedy w nich maksymalna ilość olejków eterycznych.
Dla marynaty pokruszyć lawendę, rozmaryn, macierzankę, skórkę pomarańczową cytryny razem z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i solą.
Tą mieszaniną posmarować kotlety, nakryć spożywczą folią i zostawić marynować się w lodówce na, jak minimum, 3 godziny.
Mięso bardzo smacznie wychodzi na grillu ale kiedy pogoda nie pozwala; na elektrycznym grillu albo na patelni będzie nie mniej smaczne. Pilnujcie za tym, żeby mięso nie przesmażyć, inaczej będzie suche.