Wieprzowina w lawendzie

29 lutego 2012, dodał: vikkaj
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Rozmaryn (liście) — 1 łyżka

Macierzanka (liście) — 1 łyżka

Cytryna (2 kawałeczki cienko ściętej skórki i sok) — 1 / 2 szt

Miód — 2 łyżki

Sól — 1 łyżeczka

Wieprzowina (kotlety z kostką) — 4 szt

Oliwa z oliwek— 2 st. l.

Lawenda (kwiaty, świeże albo suche) — 1 / 2 łyżki

Kwiaty lawendy jak przyprawa dobre w marynatach, jak część składowa mieszanin (na przykład, prowansalskie trawy) i w słodkich potrawach – ciasteczkach, lodach, napojach. Przede wszystkim – nie przesadzić, inaczej potrawa będzie podobna do ukochanego lawendowego mydła, trzymajcie się proporcji! Są wykorzystywane i świeże, i suche kwiaty; jeżeli zbieracie świeże same, to najlepiej ich zbierać wcześnie rankiem, wtedy w nich maksymalna ilość olejków eterycznych.

Dla marynaty pokruszyć lawendę, rozmaryn, macierzankę, skórkę pomarańczową cytryny razem z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i solą.

Tą mieszaniną posmarować kotlety, nakryć spożywczą folią i zostawić marynować się w lodówce na, jak minimum, 3 godziny.

Mięso bardzo smacznie wychodzi na grillu ale kiedy pogoda nie pozwala; na elektrycznym grillu albo na patelni będzie nie mniej smaczne. Pilnujcie za tym, żeby mięso nie przesmażyć, inaczej będzie suche.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...