Wieprzowina słodko-kwaśna z bambusem
Takie domowe improwizacje na temat kuchni orientalnej.
Czas : 30 minut
Składniki :
15 dag schabu bez kości
½ szklanki bambusa ( pokrojonego w słupki w zalewie Tao-Tao )
2 łyżeczki sosu ,, Sambal oelek „
sos śliwkowy do smaku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka oleju
1 łyżka klarowanego masła
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki curry
Fix słodko-kwaśny Knorra do smaku
½ szklanki wody
makaron ryżowy z tapioką
Schab pokroić w słupki i natrzeć sosem sojowym i curry .Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć schab na rumiano .Dorzucić bambus .Podlać woda i dusić 20 minut ( woda ma odparować . Doprawić kurkumą ( dla koloru ) , fixem słodko-kwaśnym , sosem śliwkowym , sosem Sambal oelek .
W czasie duszenia mięsa makaron ( 2 porcje ) zalać wrząca-osoloną wodą i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Odcedzić .