Wieprzowina po przeglądzie
Artykuł zewnętrzny
Przegląd lodówki wykazał resztki, kawałki warzyw.. .aż się prosiło wrzucić wszystko do jednego garnka, ale tak same? może z jakimś mięskiem?
Składniki
- ok. 0,5 kg wieprzowiny b/k (łopatka, szynka, chuda karkówka)
- 1 cebula
- po pół strąka papryki żółtej i zielonej
- pół cukinii
- 1 pomidor
- 1 mała marchewka
- po kawałku korzenia pietruszki i selera
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 3 łyżki mąki
- sól , pieprz mielony – po ok. 1 płaskiej łyżeczce
- 1/3 łyżeczki suszonego chili w płatkach
- ew. 2 łyżki posiekanych liści bazylii lub natki pietruszki
- 3-4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego.
Opis przygotowania
Mięso pokroić w paski, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, dodać liść laurowy, ziele angielskie, chili, podlać ok.1,5 wody. Dusić ok.30 min.. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę, dodać pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe, chwilę smażyć, przełożyć do prawie miękkiego mięsa. Papryki i kapustę pokroić w paski, pomidora sparzyć i pokroić w kostkę, cukinię pokroić w grubsze półplasterki ew. usunąć pestki. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać resztę warzyw, ew. doprawić całość solą i pieprzem, dusić jeszcze 10-15 min.. Na koniec dodać zieleninę. Podawać z pęczakiem i kiszonymi ogórkami.