Wieprzowina duszona z selerem

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

To potrawa dla amatorów mięsa na słodko… Pewnie nie wszystkim będzie smakować, ale trzeba spróbować aby się przekonać jakie to dobre…

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szkl. rodzynek koryntek (małe i ciemne)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Opis przygotowania

Chudą szynkę kroimy w niewielką kostkę i zrumieniamy na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Rodzynki zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Selera oczyszczamy i razem z jabłkiem ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Razem z cebulą podsmażamy na tej samej patelni co mięso, dolewając 1 łyżkę oleju. Kiedy warzywa nieco się zrumienią wlewamy na patelnię rodzynki z wodą, w której się moczyły i mieszamy aż od dna patelni odkleją się wszystkie przysmażone resztki. Całość przekładamy do mięsa, dolewamy ew. nieco wody, dodajemy lubczyk i dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy śmietanę z mąką i zaprawiamy sos, dosmaczając jeszcze całość solą i pieprzem. Możemy podawać z kaszą, ryżem albo kluskami. Ja dodałam rodzynki koryntki bo takie miałam, ale można dodać inny gatunek.

file1259603998



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...