Wieprzowina duszona z selerem

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

To potrawa dla amatorów mięsa na słodko… Pewnie nie wszystkim będzie smakować, ale trzeba spróbować aby się przekonać jakie to dobre…

Składniki

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szkl. rodzynek koryntek (małe i ciemne)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • do smaku: sól i pieprz mielony

Opis przygotowania

Chudą szynkę kroimy w niewielką kostkę i zrumieniamy na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Rodzynki zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Selera oczyszczamy i razem z jabłkiem ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Razem z cebulą podsmażamy na tej samej patelni co mięso, dolewając 1 łyżkę oleju. Kiedy warzywa nieco się zrumienią wlewamy na patelnię rodzynki z wodą, w której się moczyły i mieszamy aż od dna patelni odkleją się wszystkie przysmażone resztki. Całość przekładamy do mięsa, dolewamy ew. nieco wody, dodajemy lubczyk i dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy śmietanę z mąką i zaprawiamy sos, dosmaczając jeszcze całość solą i pieprzem. Możemy podawać z kaszą, ryżem albo kluskami. Ja dodałam rodzynki koryntki bo takie miałam, ale można dodać inny gatunek.

file1259603998



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...