Wieprzowina duszona z selerem
Artykuł zewnętrzny
To potrawa dla amatorów mięsa na słodko… Pewnie nie wszystkim będzie smakować, ale trzeba spróbować aby się przekonać jakie to dobre…
Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego od szynki
- 1 średni seler korzeniowy
- 1 kwaśne jabłko
- 1 mała cebula
- 1/3 szkl. rodzynek koryntek (małe i ciemne)
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki śmietany 22%
- 1/2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- do smaku: sól i pieprz mielony
Opis przygotowania
Chudą szynkę kroimy w niewielką kostkę i zrumieniamy na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Rodzynki zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Jabłko obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Selera oczyszczamy i razem z jabłkiem ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Razem z cebulą podsmażamy na tej samej patelni co mięso, dolewając 1 łyżkę oleju. Kiedy warzywa nieco się zrumienią wlewamy na patelnię rodzynki z wodą, w której się moczyły i mieszamy aż od dna patelni odkleją się wszystkie przysmażone resztki. Całość przekładamy do mięsa, dolewamy ew. nieco wody, dodajemy lubczyk i dusimy aż mięso będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy śmietanę z mąką i zaprawiamy sos, dosmaczając jeszcze całość solą i pieprzem. Możemy podawać z kaszą, ryżem albo kluskami. Ja dodałam rodzynki koryntki bo takie miałam, ale można dodać inny gatunek.