Wieprzowina duszona w sosie grzybowym z pieczarkami

26 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wieprzowina duszona w sosie grzybowym z pieczarkami

Bardzo proste danie. Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki ( chudego ), schabu lub karkówki czy łopatki

Czas ; 1 godzina

Składniki :

8 małych kawałków mięsa
6 dużych pieczarek
2 cebule
6 suszonych grzybów
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
olej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sos sojowy grzybowy
2 szklanki wywaru ( rosół lub z kostki bulionowej )
½ szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz mielony

Grzyby namoczyć w wodzie . Gdy zmiękną drobno pokroić . Mięso rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć .Cebule pokroić w piórka .Na oleju obsmażyć na rumiano kapelusze pieczarek . Następnie na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso. Do garnka włożyć mięso, kapelusze pieczarek , cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone grzyby suszone. Zalać wywarem dodając wodę z moczenia grzybów. Dusić ok. 45 minut . Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać ją do sosu razem ze śmietanką . Doprawić sosem sojowym grzybowym , i pieprzem .

Ja wykorzystuje do robienia tego dania kawałki mięsa które zostają mi kiedy przygotowuje większy kawałek mięsa do pieczenia i skrawam wystające kawałki by uformować pieczeń.


nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...