Wieniec ptysiowy z malinami
Ciasto: 1 jajko, 20 dag mąki pszennej, 1/2 szkl.mleka, 1/2 łyżeczki soli, 10 dag masła, 1/2 szkl. wody.
Mleko zagotować z wodą, solą i masłem. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przełożyć do miski i wymieszać z 1 jajkiem. Studzić 5 min. Następnie wymieszać z resztą jajek. Studzić 30 min. Przełożyć do szprycy. Blachę o wym. 37x42cm wyłożyć pergaminem. Narysować okrąg o średnicy 26cm. Wokół linii zrobić 12 kleksów z ciasta. Piec 30 min w temp. 200st. Gdy przestygnie przeciąć na 2 krążki.
Dodatkowo: 10dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka soku z buraków, 1/2 l kremówki, 1/2 kg malin, cukier waniliowy, łyżka cukru, 4 łyżeczki żelatyny.
Puder utrzeć z sokiem z cytryny i buraków. Powstałym lukrem posmarować wierzch wieńca. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Śmietankę ubić, dodać cukry i żelatynę. Masą napełnić spodki wieńca. Przykryć plasterkami malin, położyć polukrowany wianek.
Pyszny deser z dodatkiem malin.