Wieniec ptysiowy z malinami

6 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 1 jajko, 20 dag mąki pszennej, 1/2 szkl.mleka, 1/2 łyżeczki soli, 10 dag masła, 1/2 szkl. wody.

Mleko zagotować z wodą, solą i masłem. Zdjąć z  ognia, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przełożyć do miski i wymieszać z 1 jajkiem. Studzić 5 min. Następnie wymieszać z resztą jajek. Studzić 30 min. Przełożyć do szprycy. Blachę o wym. 37x42cm wyłożyć pergaminem. Narysować okrąg o średnicy 26cm. Wokół linii zrobić 12 kleksów z ciasta. Piec 30 min w temp. 200st. Gdy przestygnie przeciąć na 2 krążki.

Dodatkowo: 10dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka soku z buraków, 1/2 l kremówki, 1/2 kg malin, cukier waniliowy, łyżka cukru, 4 łyżeczki żelatyny.

Puder utrzeć z sokiem z cytryny i buraków. Powstałym lukrem posmarować wierzch wieńca. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Śmietankę ubić, dodać cukry i żelatynę. Masą napełnić spodki wieńca. Przykryć plasterkami malin, położyć polukrowany wianek.

Pyszny deser z dodatkiem malin.

file1341589921



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...