Wieniec ptysiowy z malinami

6 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 1 jajko, 20 dag mąki pszennej, 1/2 szkl.mleka, 1/2 łyżeczki soli, 10 dag masła, 1/2 szkl. wody.

Mleko zagotować z wodą, solą i masłem. Zdjąć z  ognia, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przełożyć do miski i wymieszać z 1 jajkiem. Studzić 5 min. Następnie wymieszać z resztą jajek. Studzić 30 min. Przełożyć do szprycy. Blachę o wym. 37x42cm wyłożyć pergaminem. Narysować okrąg o średnicy 26cm. Wokół linii zrobić 12 kleksów z ciasta. Piec 30 min w temp. 200st. Gdy przestygnie przeciąć na 2 krążki.

Dodatkowo: 10dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka soku z buraków, 1/2 l kremówki, 1/2 kg malin, cukier waniliowy, łyżka cukru, 4 łyżeczki żelatyny.

Puder utrzeć z sokiem z cytryny i buraków. Powstałym lukrem posmarować wierzch wieńca. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Podgrzewając, rozpuścić i przestudzić. Śmietankę ubić, dodać cukry i żelatynę. Masą napełnić spodki wieńca. Przykryć plasterkami malin, położyć polukrowany wianek.

Pyszny deser z dodatkiem malin.

file1341589921



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...