Wielkanocne wypieki na polskich stołach

19 marca 2015, dodał: poldon
Artykuł zewnętrzny

file1426751835

Dzielenie się jajkiem, następnie zajadanie się dużym wyborem sałatek i wędlin, po czym czas na deser – tak zapewne wygląda wielkanocne śniadanie w wielu polskich domach. Po jakie pyszności Polacy podczas świąt Wielkanocy sięgają najczęściej?

Ciasta, placki, babeczki – bez nich ciężko jest sobie wyobrazić suto zastawiony, świąteczny stół. Po okresie Wielkiego Postu przychodzi czas na prawdziwe ucztowanie, którego niezbędnym elementem są słodkości wypiekane przez niemal każdą panią domu.

Bez babki ani rusz

Obowiązkowym plackiem na każdym wielkanocnym stole jest babka. Kruche i lekkie ciasto, w którym można znaleźć mnóstwo bakalii, dodatkowo oblane białą czekoladą lub lukrem wymieszanym ze skórką pomarańczy, doskonale rozpływa się w ustach. W przypadku babek można poeksperymentować, w zależności od gustów i upodobań. Zdarzają się więc babki cynamonowe, kakaowe, orzechowe czy migdałowe.

Nieco mniejsze wersje, a więc babeczki, często lądują w wielkanocnych koszykach święconych dzień przed Wielkanocą. Ich receptura może być zbliżona do standardowych babek, lecz opcjonalnie można przygotować też muffinki, np. z kawałkami czekolady deserowej i migdałów.

Gotowe ciasta również w cenie

Jeśli Wielkanoc, to na stole musi być mazurek – powiedzą niektórzy. Faktycznie, placek ten sporządzany z różnego rodzaju ciast (kruchego, marcepanowego czy biszkoptowego), przekładany masami w różnych smakach, jest prawdziwym miodem na podniebienie Polaków.

Podobnie rzecz ma się z sernikiem, który jest dobry na każdą okazję, a na święta szczególnie! Oprócz tradycyjnego sernika na zimno z galaretką, upodobaliśmy sobie wersję z biszkoptem, rosą, wiedeńską bądź też kruszonką, specjalnie na święta.

Ciastem kojarzonym nie tylko ze świętami Bożego Narodzenia, ale także Wielkanocą, jest tradycyjny makowiec. W formie strucli w niejednym polskim domu służy za świąteczny deser.

Dla tych, którzy nie lubią piec lub zwyczajnie nie mają na to czasu, alternatywą pozostaje zakup gotowych ciast w sklepach spożywczych. Jak zaobserwowała firma Brześć, specjalizująca się m.in. w produkcji gotowych ciast drożdżowych i babek, z roku na rok wzrasta zainteresowanie ciastami gotowymi.

„W okresie przedświątecznym zauważamy zwiększoną sprzedaż gotowych ciast, takich jak makowce czy babki piaskowe. Jest to w pewnym sensie duża oszczędność czasu dla wielu gospodyń domowych, które czas poświęcany na pieczenie ciast mogą przeznaczyć na inne przedświąteczne przygotowania, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich walorów smakowych przez gotowe wyroby” – mówi Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy firmy Brześć.