Wielkanocne dania godne uznania

19 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Wielkanocne dania godne uznania

Przyprawowe propozycje GALEO na Święta Wielkanocne, gwarantują prawdziwie domowy i tradycyjny smak przygotowywanych potraw. Zarówno najbardziej popularne dania mięsne, jak i przyrządzane GALEO tymianekspecjalnie na tę okazję: pasztety, dania z kapusty czy tradycyjne zupy, zyskają wspaniały aromat i zachwycą swoim smakiem wszystkich domowników.

Tradycyjny, staropolski stół na Wielkanoc uginał się od ilości potraw i rodzajów dań. Szynka gotowana i surowa, baleron, wędzona polędwica, domowe kiełbasy, marynowana i pieczona szynka cielęca, sztufada na zimno, pieczone prosię z farszem oraz wybór najrozmaitszych sosów, zup i ciast były powodem do dumy niejednej pani domu. Dziś świąteczne menu jest znacznie skromniejsze, ale równie smaczne, głównie za sprawą starannie dobieranych składników i aromatycznego dodatku przypraw. Gałka muszkatołowa, tymianek, czosnek są nieodzownymi elementami pasztetów i farszów, a bez udziału liści laurowych czy ziela angielskiego trudno wyobrazić sobie przygotowanie aromatycznych mięsnych sosów i marynat. Z kolei majeranek pozwala wydobyć najlepszy smak żurku, barszczu białego, dań z grochu i kapusty i jest pożądanym składnikiem wędlin i kiełbas. Prawdziwym królem wielkanocnego stołu jest jednak zazwyczaj pieczone mięso, którego soczysty smak i wspaniały aromat pozwolą wydobyć pieprz ziołowy, goździki, kminek i czosnek.

Przyprawy jednorodne GALEO to ponad dwadzieścia różnych produktów w doskonałej jakości i przystępnej cenie, które zawsze warto mieć pod ręką przy przyrządzaniu wielkanocnych dań, jak i codziennych posiłków dla całej rodziny.
Sugerowana cena na półce – 1,09 zł

Wśród propozycji GALEO na okres wielkanocny znajdą się także mieszanki przyprawowe, które pomogą przygotować świąteczną ucztę dla całej rodziny. Bigos, dania z kapusty czy potrawy z wykorzystaniem mięsa mielonego, zyskają wspaniały smak i aromat dzięki specjalnie skomponowanym produktom GALEO.

Przyprawa do Mięsa Mielonego 20g
Wspaniały smak i aromat tej mieszanki zawarty jest w unikalnej kompozycji papryki, gorczycy, kolendry, majeranku, pieprzu, chili i jałowca oraz dodatku marchwi, cebuli i selera. Jest idealnym GALEO ziele-angdodatkiem do kotletów oraz pieczeni z mięsa mielonego.
Sugerowana cena na półce – 1,09 zł

Bigos i dania z kapusty to jedne z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej, również na Wielkanoc. Mieszanka przyprawowa do bigosu i potraw z kapusty GALEO dzięki zawartości grzybów, kminku i jałowca wzbogaci każdą potrawę z kapusty o prawdziwie tradycyjny smak.
Przyprawa do Bigosu i Dań z Kapusty 20g
O wyjątkowym charakterze tej mieszanki decyduje połączenie aromatycznych ziół (kolendry, tymianku, kminku i owocu jałowca) oraz wyrazistych w smaku przypraw (chili, papryki i gorczycy).
Sugerowana cena na półce – 1,09 zł
Przepisy Galeo:

Bigos
(Danie dla 8 osób)

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty
600 g wołowiny
600 g żeberek
300 g kiełbasy
50 g suszonych śliwek
2 łyżki stołowe Przyprawy do Bigosu GALEO

Sposób przygotowania:

Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia. Gdyby kapusta była za kwaśna, odlać część płynu i dolać świeżą wodę. Mięso upiec. Do kapusty dodać pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, śliwki, przyprawę i gotować na małym ogniu 2-3 godziny często mieszając.
Następnego dnia odgrzać, podawać z pieczywem. Dodanie kilku łyżek czerwonego, wytrawnego wina uatrakcyjni smak bigosu, czyniąc go bardziej wykwintnym.

Pieczeń z mięsa mielonego
(Danie dla 4 osób)

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki masła
2 jajka
20 oliwek bez pestek
1 cebula
½ czerwonej papryki
1 bułka
2-3 łyżki oleju
100 g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
130 g sera feta
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki Przyprawy do Mięsa Mielonego GALEO
1 łyżka Czosnku Granulowanego GALEO
1 łyżeczka Tymianku GALEO

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić w kostkę i udusić na maśle. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Bułkę zalać wodą i namoczyć. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, koncentrat pomidorowy, fetę, pieczarki, oliwki, warzywa i przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wysmarowanej olejem podłużnej formy i piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni. Podawać z tłuczonymi ziemniakami
GALEO CzosnekGALEO galka-muszkatGALEO gozdzikiGALEO kminekGALEO liście lauroweGALEO majeranekGALEO pieprz-ziolowyGALEO Przyp. do bigosuGALEO Przyp. do m.mielonego