Wielkanocna babka marmurkowa z bakaliami
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g prawdziwego masła
250 g cukru pudru
10 g proszku do pieczenia Appetita Domowe Sekrety
1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety
Sok z ½ cytryny (lub limonki)
4 jajka
4 łyżeczki kakao
0,5 opakowania Żurawiny suszonej Siesta
0,5 opakowania Rodzynek sułtanek Siesta
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko i dodać Proszek do pieczenia Appetita. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.
Następnie utrzeć masło (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej) z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny (lub limonki) oraz Cukrem wanilinowym Appetita. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą pałką z resztą składników.
Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę z kakao i Rodzynki sułtanki Siesta, do drugiej mąkę bez kakao oraz Żurawinę suszoną Siesta.
Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180’C.
Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.