Wielkanocna babka marmurkowa z bakaliami

2 kwietnia 2015, dodał: Justyna1988
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

250 g mąki pszennej

250 g prawdziwego masła

250 g cukru pudru

10 g proszku do pieczenia Appetita Domowe Sekrety

1 łyżeczka cukru wanilinowego Appetita Domowe Sekrety

Sok z ½ cytryny (lub limonki)

4 jajka

4 łyżeczki kakao

0,5 opakowania Żurawiny suszonej Siesta

0,5 opakowania Rodzynek sułtanek Siesta

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać przez sitko i dodać Proszek do pieczenia Appetita. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać.

Następnie utrzeć masło (wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej) z żółtkami, cukrem pudrem, sokiem z cytryny (lub limonki) oraz Cukrem wanilinowym Appetita. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą pałką z resztą składników.

Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę z kakao i Rodzynki sułtanki Siesta, do drugiej mąkę bez kakao oraz Żurawinę suszoną Siesta.

Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok.  60 minut w temperaturze 180’C.

Babkę podawać posypaną cukrem pudrem.