Wielka księga jogurtów – recenzja

2 czerwca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pat Crocker:

Wielka księga jogurtów – recenzja

 

 

Jogurty stanowią jedną z grup mlecznych produktów fermentowanych. Podstawowym ich składnikiem jest mleko oraz żywe szczepy bakterii jogurtowych. To produkty o znacznej wartości odżywczej i zdrowotnej. Obecność żywych kultur bakterii w jogurtach jest jednym z czynników wpływających na ich właściwości terapeutyczne, profilaktyczne i dietetyczne. Są źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Mają działanie profilaktyczne w terapii wielu chorób układu pokarmowego, zwiększają też przyswajalność białek, tłuszczów i witamin. Jogurty jako probiotyki wzmacniają układ immunologiczny oraz korzystnie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego poprzez hamowanie wzrostu szkodliwych mikroorganizmów chorobotwórczych i gnilnych. Natomiast, ze względu na zawartość wapnia, są czynnikiem prewencyjnym oraz leczniczym w walce z osteoporozą.

Najlepsze jogurty są wykonane przez nas samych czyli domowo. Jogurty naturalne charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem oraz przyjemnym zapachem. Aby poprawić walory smakowe tych produktów można wzbogacać je poprzez dosładzanie, dodawanie owoców czy bakalii. Jogurty mogą także stanowić wspaniałą bazę pod sosy, dipy i napoje, mogą być dodawane do zup, mięs, sałatek oraz deserów i lodów.

 

Wielka księga jogurtów wydana przez Wydawnictwo Laurum to prawdziwe, dokładne i wielowątkowe kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu oraz walorach i zaletach jogurtów i dodatków, w tym ziół, warzyw i owoców. Wspaniała i bogata encyklopedia dla każdego. W bardzo szczegółowym wprowadzeniu autor przedstawia historię jogurtów oraz korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania jogurtów, opisuje składniki odżywcze jogurtów i opisuje rodzaje mleka, a także omawia proces produkcji jogurtu metodą domową, wyjaśniając między innymi takie pojęcia, jak homogenizacja i pasteryzacja, żywe kultury bakterii, jogurt probiotyczny, dodatkowo także omawia urządzenia i materiały potrzebne do przyrządzenia jogurtu w domu wraz z  ich charakterystyką.

W książce znajdziemy przepisy na bogate i czyste w smaku jogurty składające się ze świeżego mleka i pełnowartościowych dodatków oraz jogurty z dodatkiem naturalnych słodzików. Autor prezentuje przepisy na cztery podstawowe wersje jogurtu orz 19 kuszących przepisów na wersje smakowe, w tym np. jogurt waniliowy domowy, apetyczny jogurt cytrynowy, jogurt o smaku mokki, a jednocześnie podpowiada jak przyrządzić klasyki smakowe, czyli np. jogurt czekoladowy, truskawkowy, kokosowy i jogurty z owocami. Mnie osobiście najbardziej przypadł do gustu jogurt gruszkowy z kardamonem, jogurt z brzoskwiniami i syropem klonowym oraz jogurt miodowo-lawendowy. Przy każdym przepisie oprócz szczegółowo podanych składników i proporcji oraz sposobu wykonania autor dodaje liczne uwagi, wskazówki, podpowiedzi i możliwe zamienniki. Autor szczegółowo omawia także słodkie i wytrawne dodatki do jogurtu (np. pomarańcza z granatem, owoce tropikalne, morele), wskazuje na sosy, chutney i salsy, wymienia najróżniejsze słodkie sosy i syropy oraz posypki.

Bardzo dużą część książki zajmuje szczegółowy opis i charakterystyka zdrowia poszczególnych układów organizmu z uwzględnieniem zaleceń dotyczących jogurtów w diecie, zdrowego odżywiania się ogółem oraz wspomagania funkcjonowania poszczególnych układów ludzkiego ciała. Znajdziemy tu także opis pełnowartościowych produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie, z podziałem na owoce, warzywa, rośliny strączkowe, pełne ziarno i stare odmiany zbóż, orzechy i nasiona, wodorosty oraz zioła.

 

Kolejna część tej przebogatej publikacji omawia zalety jogurtu w kuchni i podaje przykłady, jak wykorzystywać jogurt w naszym codziennym menu. Oprócz ciekawych i bardzo szczegółowych omówień teoretycznych odnajdziemy tu także mnóstwo ciekawych przepisów z zastosowaniem jogurtów. Wśród przepisów na dipy i pasty znajdziemy między innymi pomysły na: ziołowy dip na bazie fety, pastę z niebieskiego sera, dip z pieczonego czosnku i karczochów, baba ghanoush, a wśród przekąsek i przystawek na tartę z porem i karczochem, falafel z pieczonych warzyw, warzywną fritatę w kawałkach, placek chlebowy z karmelizowaną gruszką i cebulą, placuszki ziemniaczano-cebulowe, farsz serowy, czy bruschettę z grzybami.

Pomysły na zupy z wykorzystaniem jogurtu to między innymi przepisy na zupę brokułowo-pomarańczową, pomidorową kremową, buraczaną na jogurcie, ziemniaczano-porową, grzybową, czy kokosową z kurczakiem. Wśród propozycji na sałatki i sosy sałatkowe odnajdziemy receptury na roszponkę z owocami i sosem z niebieskiego sera, tartę marchewkową z cytrusowym sosem i imbirem, ogórek raita, tunezyjską surówkę marchewkową z fetą, letnią fasolkę z makaronem pappardelle, sos cytrynowy z imbirem, sos bazyliowy, pieczony czosnek, sos z rancza na bogato, sos czosnkowy czy sos musztardowo-miodowy.

Propozycje na dania główne z wykorzystaniem jogurtów obejmują dania wegetariańskie, rybne i dania mięsne. Wśród przepisów wegetariańskich autor przedstawia między innymi: suflet z fetą i boćwiną, makaron orzo ze szpinakiem i karczochami, makaron grzybowy z zielonym curry, smażony bakłażan z soczewicą, placki kukurydziane na ostro). Przepisy z wykorzystaniem ryb i owoców morza to dla przykładu: ryba zapiekana na chrupko, biała ryba z warzywami zapiekana w pergaminie z sosem curry, gotowany łosoś w sosie kaparowym lub krewetki po kreolsku. Dania mięsne podzielone są na potrawy z drobiu i mięso czerwone. Najciekawsze przepisy w tym dziale to według mnie: kurczak smażony po baskijsku, risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami, gratin z kurczaka i pieczonych warzyw, jogurt z pesto, pierś indyka w kremowym sosie estragonowym, indyk tandoori, pieczony kurczak z kuskusem i jogurtem z pesto, a także pieczeń z karkówki wołowej, klopsiki w kremowym sosie wołowym, paprykowa wieprzowina, zapiekanka mięsna z czosnkowym peree ziemniaczanym, tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami. Znajdziemy tu również przepisy na sosy, jak np.: kremowa salsa verde, sos z awokado, żółty kokosowy sos curry, sos biały czosnkowy, zielony jaski sos jogurtowy, czy jogurtowy sos serowy.

Przeglądając przepisy znajdziemy w tej książce dania o wysokiej zawartosci błonnika, witamin i składników mineralnych pochodzących z warzyw, roślin strączkowych oraz orzechów. Autor przedstawił mnóstwo przepisów inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, w tym kuchnią włoską, grecką, turecką i nadbałtycką, które wykorzystują wyjątkowe atuty jogurtów.

Autor nie zapomniał także o deserach, napojach i jogurtach mrożonych kusząc czytelnika przepisami na owoce z kremowym sosem custard, sernik cytrynowo-jagodowy, jeżynowe zabajone, suflet cytrynowy, malinowe krówki oraz grapefruitowe lassi, eggnog jogurtowy, marokańską kawę mrożoną, koktajle owocowe, coconog, smoothie, czy śliwkę z lukrecją.

To bardzo bogata encyklopedia wiedzy o kuchni śródziemnomorskiej, zdrowych produktach do przyrządzania codziennych dań, przekąsek i deserów z wykorzystaniem jogurtów wraz z dokładnym opisem ich zastosowań, zakupu i przechowywania. Autor charakteryzuje i opisuje owoce, warzywa zioła i inne dodatki jak melasa, siemię lniane, zboża, trawy czy algi i konopie. Tak bogatego, szczegółowego i bardzo merytorycznego poradnika na naszym rynku jeszcze nie spotkałam. To książka zarówno o jogurtach, jak również o zdrowym odżywianiu i zdrowej kuchni, którą możemy stosować we własnym domu.

W poradniku tym znajdziemy przepisy na wiele potraw, które wypełnione są mikro- i makroelementami, witaminami, składnikami mineralnymi, antyoksydantami i enzymami, nasycają organizm składnikami odżywczymi, dodają energii i nawadniają. Doprawdy jest w czym wybierać, bo przepisy są zarówno na przekąski i napoje, jak również dania z warzyw, owoców, mięs i ryb, i to w połączeniach klasycznych, jak i bardzo zaskakujących. Wiele z podanych przepisów jest opatrzonych kolorowymi, pięknymi zdjęciami, co ogromnie podnosi walory estetyczne książki i zachęca do domowych eksperymentów ze zdrową kuchnią. W książce poza tradycyjnymi przepisami na jogurty znajdziemy też pomysły niecodzienne i ciekawe dania przygotowywane na ich bazie lub z ich dodatkiem.

Książka ta adresowana jest dla wszystkich tych, którzy lubią jogurty i kuchnię śródziemnomorską lub dla tych, którzy chcieli by spróbować odżywiać się lepiej oraz zdrowiej. Przepisy nadają się dla wegetarian, również osoby na diecie znajdą tutaj wiele pomysłów dla siebie. Ten pięknie wydany kulinarny i encyklopedyczny poradnik jogurtowy jest zatem pozycją doskonałą dla każdego, kto poszukuje inspiracji w odkrywaniu nowych smaków oraz dla tych osób, które planują włączyć w codzienną dietę więcej produktów zdrowych i lekkostrawnych wzorem kuchni śródziemnomorskiej.

Polecamy serdecznie. Książka powinna znaleźć się w domowej biblioteczce i stanowić podpowiedź na zdrowe i smaczne wykorzystanie jogurtów w codziennej diecie. Może być podręczną encyklopedią kulinarną oraz poradnikiem dietetycznym i domowym vandemecum zdrowia.

Wydawnictwo Laurum