Wiejski placek

15 listopada 2010,
dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450g)

1/2  kg ziemniaków

20 dag cienkiej kiełbasy

200 ml śmietany

2 jajka + żółtko

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto lekko rozmrozić. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Po 3 minutach odcedzić i dokładnie osączyć. Średnią tortownicę wylepić połowa ciasta, kolejno układać warstwami ziemniaki i kiełbasę. Śmietanę podgrzać. 2 jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Sosem polać ziemniaki i kiełbasę. Z reszty ciasta wyciąć koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na wierzchu, zlepić brzegi. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór. Jeśli zostało jeszcze ciasto, wyciąć z niego paski i przylepić na placku. Wierz posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 200ºC.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...