Wiejski placek

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450g)

1/2  kg ziemniaków

20 dag cienkiej kiełbasy

200 ml śmietany

2 jajka + żółtko

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto lekko rozmrozić. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Po 3 minutach odcedzić i dokładnie osączyć. Średnią tortownicę wylepić połowa ciasta, kolejno układać warstwami ziemniaki i kiełbasę. Śmietanę podgrzać. 2 jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Sosem polać ziemniaki i kiełbasę. Z reszty ciasta wyciąć koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na wierzchu, zlepić brzegi. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór. Jeśli zostało jeszcze ciasto, wyciąć z niego paski i przylepić na placku. Wierz posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 200ºC.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...