Wiejski placek

15 listopada 2010,
dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (450g)

1/2  kg ziemniaków

20 dag cienkiej kiełbasy

200 ml śmietany

2 jajka + żółtko

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ciasto lekko rozmrozić. Kiełbasę obrać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Po 3 minutach odcedzić i dokładnie osączyć. Średnią tortownicę wylepić połowa ciasta, kolejno układać warstwami ziemniaki i kiełbasę. Śmietanę podgrzać. 2 jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Sosem polać ziemniaki i kiełbasę. Z reszty ciasta wyciąć koło o średnicy 25 cm. Ułożyć na wierzchu, zlepić brzegi. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór. Jeśli zostało jeszcze ciasto, wyciąć z niego paski i przylepić na placku. Wierz posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec około 40 minut w temperaturze 200ºC.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....