Błonnik „wymiata” z jelit toksyczne, rakotwórcze substancje oraz przyczynia się do szybkiego przechodzenia pokarmu przez jelita, przez co skraca czas kontaktu szkodliwych produktów rozpadu ze ściankami jelit. Dlatego, aby w pożywieniu było więcej błonnika, należy:
– jasne pieczywo zastąpić ciemnym, razowym
– jadać możliwie dużo świeżych lub suszonych owoców
– jabłka należy jadać ze skórką
– nie należy gardzić ściankami łączącymi cząstki pomarańcz, grejpfrutów i cytryn. Biała skórka znajdująca pod zewnętrzną skórką tych owoców zawiera wit.P, która ułatwia przyswajanie wit.C i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych
– ciastka i cukierki zastąp ziarnami dyni lub słonecznika
– dużo błonnika zawiera zupa sporządzona w następujący sposób: garść płatków śniadaniowych, 2 łyżeczki otrąb, łyżeczka kiełków pszennych oraz 2 łyżki płatków owsianych zalej szklanką ciepłego mleka. Zupa jest idealna na śniadanie!