Wianki z ziemniakami i ziołami
Składniki:
4 ugotowane obrane ziemniaki
550 g mąki
100 g drożdży
1 łyżeczka cukru
100 gram śmietany 30%
6 łyżek oleju
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki ziół prowansalskich
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka maku
1 łyżka ziaren sezamu
50 gram sera
50 gram pestek dyni
Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienia. Do wgłębienia pokruszyć drożdże , wsypać cukier i wlać 180 ml letniej wody.Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Ziemniaki zmiksować z kremówką i olejem, połączyć z zaczynem dodać zioła prowansalskie i sól.Wyrobić gładkie ciasto.Przykryć i odstawić na 15 minut w cieple miejsce.
ciasto podzielić na 16 porcji.Z każdej uformować 2 wałki, spleść je tak, aby powstały wianuszki.Następnie przełożyć je na natłuszczoną blachę i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtko ubić, dodać śmietanę, posmarować wianuszki. Po 4 wianki posypać makiem, sezamem, serem, pestkami dyni.