Sakiewki z kurczakiem

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak , makaron , warzywa – zamknięte w ,, skarbonce „ pierożka .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 ½ szklanki mąki + mąka do podsypania przy wałkowaniu

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka wrzącej wody

sól

3 łyżki oleju

pieprz cytrynowy

pieprz mielony

sos sojowy

1 połówka piersi z kurczaka ( mała )

2 łyżki utartej marchewki ( na tarce jarzynowej – grube oczka )

2 łyżki utartej białej rzodkwi ( na tarce jarzynowej – grube oczka )

3 łyżki drobno posiekanej kapusty pekińskiej

2 dag suchego makaronu ryżowego nitki

2 łyżki masła

2 łyżki pokrojonego szczypioru

Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę .Posolić , posypać odrobina czarnego pieprzu i szczyptą mąki .

Na patelni rozgrzać olej . Wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia a potem jeszcze 5 minut mieszając .Zdjąć z patelni .

Dodać na pozostały olej marchew, rzodkiew i kapustę i dalej obsmażać mieszając przez 3 minuty.

Zdjąć z patelni odsączając z tłuszczu ( najlepiej łyżką cedzakową ) .

Makaron zalać wrząca wodą i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Odsączyć , pokroić .

Wymieszać farsz i doprawić do smaku pieprzem cytrynowym , sosem sojowym i czarnym pieprzem .

Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.

Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .

Wyjąć łyżką cedzakową .

Podawać polane masłem zmieszanym z 1 łyżeczką z sosu sojowego i posypane szczypiorkiem .

file1269018515