Wesołe pierniczki – idealne na choinkę!
ulubiony smak z dzieciństwa
Składniki:
500 g mąki tortowej
100 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego
100 g miodu sztucznego (koniecznie – są dzięki temu miękkie, sama nie wiem, dlaczego)
200 g cukru pudru
120 g masła
tłuszcz do formy
1 jajo
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka cukru waniliowego Dr. Oetker
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
2-3 łyżki mleka
można też użyć roztopionej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam z sodą i formuję górę. Na szczycie robię wgłębienie i wlewam do niego rozpuszczony miód, dodaję przyprawy, cukier, tłuszcz i jajko. Zagniatam i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące. :)
Formuję kulę i przykrywam ściereczką.
Odrywam od niej po kawałku ciasta, wałkuję na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wycinam fantazyjne pierniki – jakie tylko dusza zapragnie! :)
Wycięte kształty układam na natłuszczonej blasze.
Piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż się pięknie zrumienią.
Lukier przygotowuję, mieszając cukier z masłem i podgrzanym solidnie mlekiem. W razie potrzeby dosypuję jeszcze cukru pudru, żeby osiągnąć pożądaną gęstość. Czekoladę roztapiam, można ją też połączyć z odrobiną śmietanki i wrzącej wody oraz pewną ilością cukru pudru.
A już samo lukrowanie to czysta przyjemność – wystarczy pozwolić działać wyobraźni i piękne pierniki gotowe! Ja najbardziej kocham te z dziurkami, ażurowe… :) Można je nawet powiesić w oknie lub na choince… :)