Węgierski placek

20 października 2009, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

* składniki (na 2 porcje)
placki:
5 dużych ziemniaków
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli

mięso:
może być mięso z szynki około 250 gram
sól, pieprz

leczo:
(może być wcześniej przygotowane – ja latem robię do słoiczków i potem je wykorzystuję)
papryka czerwona
papryka zielona
cebula,
pomidory
cukinia
vegeta

* krótki opis sposobu jej przyrządzania

placki
ziemniaki i cebulkę ścieramy na cienkiej tarce, wbijamy jajko i mąkę, lekko solimy, mieszamy (jak na placki ziemniaczane). Na dużą patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę – placki powinny być grube – około 0,5 – 1 cm. Smażymy do zrumienienia z obu stron.

mięso
kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy – wrzucamy na rozgrzaną patelnię, trzymamy na dużym ogniu przez chwilę do zrumienienia, następnie dolewamy wody i pod przykrywką dusimy do miękkości.

leczo:
warzywa kroimy na takie większe kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i doprawiamy vegetą – gotujemy do miękkości.

Na placek nakładamy mięso i leczo, placek składamy na pół. Potrawę można podawać z kwaśną śmietaną lub kefirem. Dla lubiących ostre potrawy – placki możemy od środka posmarować węgierską ostrą pastą paprykową.

file1256072842

Przepis dodany przez: Filipowska



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...