Węgierski placek
* składniki (na 2 porcje)
placki:
5 dużych ziemniaków
1 mała cebulka
1 jajko
2 łyżki mąki
szczypta soli
mięso:
może być mięso z szynki około 250 gram
sól, pieprz
leczo:
(może być wcześniej przygotowane – ja latem robię do słoiczków i potem je wykorzystuję)
papryka czerwona
papryka zielona
cebula,
pomidory
cukinia
vegeta
* krótki opis sposobu jej przyrządzania
placki
ziemniaki i cebulkę ścieramy na cienkiej tarce, wbijamy jajko i mąkę, lekko solimy, mieszamy (jak na placki ziemniaczane). Na dużą patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę – placki powinny być grube – około 0,5 – 1 cm. Smażymy do zrumienienia z obu stron.
mięso
kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy – wrzucamy na rozgrzaną patelnię, trzymamy na dużym ogniu przez chwilę do zrumienienia, następnie dolewamy wody i pod przykrywką dusimy do miękkości.
leczo:
warzywa kroimy na takie większe kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i doprawiamy vegetą – gotujemy do miękkości.
Na placek nakładamy mięso i leczo, placek składamy na pół. Potrawę można podawać z kwaśną śmietaną lub kefirem. Dla lubiących ostre potrawy – placki możemy od środka posmarować węgierską ostrą pastą paprykową.
Przepis dodany przez: Filipowska