Węgierska zupa z wołowiny

14 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 
– 25 dag wołowiny bez kości
– 10 dag cebuli
– 1 kg ziemniaków
– 10 dg pomidorów
– 5 dag papryki
– 4 dag smalcu
– 1 ząbek czosnku
– ostra papryka mielona

Przygotowanie:

 
Cebulę obrać, pokroić w kostke i przesmażyć na smalcu na złoty kolor. Oprószyć mieloną papryką, a następnie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Dodać kminek, drobno posiekany czosnek, pomidory bez skórki (lub przecier) i pokrojona paprykę, posolić. Zalać wodą tak, aby przyryła zawartość garnka i disić na małym ogniu. W miarę potzreby uzupełniać wodę. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać wodą przykrywając nią wszystkie składniki w garnku. Gotować do miękkości i przyprawiać odrobiną ostej papryki. Potrawa nie powinna mieć rozgotowanego mięsa ani ziemniaków.