Wegetariańskie spaghetti bolognese z czerwoną soczewicą
Składniki (4 porcje)
200 gczerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 marchewki (około 200g)
4 małe laski selera
400 g pomidorów w puszkach
1 kostka bulionu warzywnego
400 g spaghetti
pieprz
bazylia, oregano i inne ulubione zioła
olej rzepakowy
Soczewicę przepłukujemy a kostkę warzywną rozpuszczamy w 400ml wody. Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy a czosnek rozgniatamy. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na nim na małym ogniu wszystkie warzywa przez ok. 4-5 minut. Dodajemy soczewicę, pomidory, zioła i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy nakrywką i dusimy przez ok. 20 minut do momentu ugotowania soczewicy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem bolognese z soczewicy.