Wegetariańskie spaghetti bolognese z czerwoną soczewicą

12 marca 2013,
dodał: Ervisha
Artykuł zewnętrzny

Składniki (4 porcje)
200 gczerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 marchewki (około 200g)
4 małe laski selera
400 g pomidorów w puszkach
1 kostka bulionu warzywnego
400 g spaghetti
pieprz
bazylia, oregano i inne ulubione zioła
olej rzepakowy

Soczewicę przepłukujemy a kostkę warzywną rozpuszczamy w 400ml wody. Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy a czosnek rozgniatamy. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na nim na małym ogniu wszystkie warzywa przez ok. 4-5 minut. Dodajemy soczewicę, pomidory, zioła i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy nakrywką i dusimy przez ok. 20 minut do momentu ugotowania soczewicy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem bolognese z soczewicy.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....