Wegetariański pasztet z cukinii
Artykuł zewnętrzny
- 1 zielona cukinia
- 1/2 żółtej cukinii
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz czarny mielony
- Vegeta
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Marchewkę oczyszczamy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cukinię żółtą obieramy, zielonej nie. Obie ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach. Cukinię i marchewkę przekładamy do miski. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju, dodajemy do warzyw wraz z jajkami, mąką, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Wyrabiamy masę, którą przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 90 minut.