Wegetariański pasztet z białej fasoli
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
2 duże cebule
1 jabłko
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz
Fasolę namoczyć, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obrać i pokroić, zeszklić na patelni. Następnie zmiksować z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.
SKŁADNIKI:
- 2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
- 2 duże cebule
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju
- 2 łyżek zmielonych płatków owsianych
- sól i pieprz
Fasolę namaczamy, przepłukujemy i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy, podsmażamy na patelni aż do zeszklenia. Następnie miksujemy ją z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.
rada redakcji: do pasztetu świetnie pasuje też dodanie wędzonych śliwek pokrojonych w drobne paseczki lub kosteczkę.
Źródło: gotujzgulgotkiem.blogspot.com