Wegetariański pasztet z białej fasoli

13 marca 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

file1394708316

SKŁADNIKI:
2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
2 duże cebule
1 jabłko
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
2 łyżek zmielonych płatków owsianych
sól i pieprz
Fasolę namoczyć, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obrać i pokroić, zeszklić na patelni. Następnie zmiksować z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.

SKŁADNIKI:

  • 2 szkl białej fasoli namoczonej przez noc w wodzie
  • 2 duże cebule
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • sól i pieprz

Fasolę namaczamy, przepłukujemy i gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy, podsmażamy na patelni aż do zeszklenia. Następnie miksujemy ją z fasolą, majerankiem, tymiankiem, gałką muszkatołową, czosnkiem, olejem oraz zmielonymi płatami owsianymi (+do smaku pieprz i sól). Blaszkę smarujemy tłuszczem, nakładamy całość i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40 minut. W połowie pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby pasztet się nie spiekł.

rada redakcji: do pasztetu świetnie pasuje też dodanie wędzonych śliwek pokrojonych w drobne paseczki lub kosteczkę.

Źródło: gotujzgulgotkiem.blogspot.com