Wegański burger
4 łyżki stołowe wegetariańskiej oliwy
1 drobno pokrojona cebula
400g puszka fasoli Borlotti, opłukanej i osuszonej
1 łyżka stołowa sosu sojowego Kikkoman
pęczek kolendry, posiekanej
50g bułki tartej
3 łyżki stołowe mąki przennej
1 jajko
3-4 łyżki stołowe kminku rzymskiego
Pomidorowa salsa:
4 świeże, dojrzałe pomodory, posiekane
½ czerwonej cebuli, cienkie plastry
strumień sosu sojowego Kikkoman
1 łyżka stołowa oliwy z o liwek
szczypta cukru
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
Serwować z:
4 burger bułki, 4 plastry sera Cheddar
Sposób przygotowania:
Wlać łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i dodać do miski z fasolą.
Przy pomocy maszynki do ziemniaków rozetrzyj fasolę na pastę, a następnie dobrze wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, wraz z kolendrą i tartą bułką. Uzyskana pasta powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt mokra, dodaj odrobinę tartej bułki.
Przy pomocy wilgotnych dłoni, uformuj z uzyskanej pasty 4 mini burgerowe płaskie kulki, ala paszteciki o grubości ok. 2 cm. Każdą z nich obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. Następnie zanurz w ubitym jajku i obtocz w kminku.
Podgrzej pozostały olej na patelni i smaż hamburgery, po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Aby zrobić sos pomidorowy, wymieszaj pomidory, czerwoną cebulę, sos sojowy Kikkoman, olej i cukier w misce. Dobrze wymieszaj i pozostaw na czas smażenia burgerów, aby smaki przeniknęły między sobą.
Podawać na ciepło z serem Chedar.