Wegański burger

23 sierpnia 2015, dodał: Tree
Artykuł zewnętrzny

Składniki:file1440356358

4 łyżki stołowe wegetariańskiej oliwy

1 drobno pokrojona cebula

400g puszka fasoli Borlotti, opłukanej i osuszonej

1 łyżka stołowa sosu sojowego Kikkoman

pęczek kolendry, posiekanej

50g bułki tartej

3 łyżki stołowe mąki przennej

1 jajko

3-4 łyżki stołowe kminku rzymskiego

 

Pomidorowa salsa:

4 świeże, dojrzałe pomodory, posiekane

½ czerwonej cebuli, cienkie plastry

strumień sosu sojowego Kikkoman

1 łyżka stołowa oliwy z o liwek

szczypta cukru

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku

 

Serwować z:

4 burger bułki, 4 plastry sera Cheddar

 

Sposób przygotowania:

Wlać łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i dodać do miski z fasolą.

Przy pomocy maszynki do ziemniaków rozetrzyj fasolę na pastę, a następnie dobrze wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, wraz z kolendrą i tartą bułką. Uzyskana pasta powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt mokra, dodaj odrobinę tartej bułki.

Przy pomocy wilgotnych dłoni, uformuj z uzyskanej pasty 4 mini burgerowe płaskie kulki, ala paszteciki o grubości ok. 2 cm. Każdą z nich obtocz w mące i strząśnij jej nadmiar. Następnie zanurz w ubitym jajku i obtocz w kminku.

Podgrzej pozostały olej na patelni i smaż hamburgery, po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Aby zrobić sos pomidorowy, wymieszaj pomidory, czerwoną cebulę, sos sojowy Kikkoman, olej i cukier w misce. Dobrze wymieszaj i pozostaw na czas smażenia burgerów, aby smaki przeniknęły między sobą.

Podawać na ciepło z serem Chedar.