Wędzony kurczak na kapuście
Pomijając to , że lubię wędzonego kurczaka to jest to doskonały pomysł na ,, zapasowe ” danie . Szczególnie , że teraz można kupić pakowane próżniowo udka .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1/4 małej główki białej kapusty
1 wędzone udko z kurczaka
1 marchewka
2 cebule
30 dag pieczarek
2 mini kostki cebulowe Knorra
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 łyżka masła
5 łyżek oleju
sól
pieprz mielony
3 szklanki wody
2 łyżki mąki
Kapustę posiekać w paseczki . Zalać wodą , dodać utartą na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewką , kostkę bulionową .Dusić ok 30 minut. W tym czasie usmażyć na złoto na łyżce oleju cebulkę i zdjęć ją z patelni. Następnie na tłuszczu ( masło z 2 łyżkami oleju) smażyć na rumiano pokrojone na ćwiartki pieczarki .Przełożyć do kapusty cebulę i pieczarki . Włożyć też przekrojone na pół udko wędzonego kurczaka. Dusić jeszcze 30 minut tak by kapusta zrobiła się gęsta . Doprawić do smaku mini kostkami cebulowymi , solą ,pieprzem .
Zmieszać mąkę z 2 łyżkami oleju i rozprowadzić w kapuście. Zagotować .Udko przekroić na pół .
Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem , posypane natką pietruszki .