Wędzona zupa chrzanowo-ziołowa

7 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 kiełbasa wyrazista w smaku suszona, podwędzana( np. myśliwska)
  • 20 deko filetu z piersi kurczaka
  • pęczek młodej włoszczyzny( 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, mały seler+ nać, por)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 kostka na bulion wędzonym boczku( Knorr)
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • świeżo mielony pieprz, 4 kulki ziela angielskiego i listki laurowe
  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo
  • PRZYGOTOWANIE:

    Filet z piersi(bez skóry opłukać, pokroić na drobne części, zalać wrzątkiem(1,5l), dodać listki laurowe, ziele i kostki bulionowe. Dodać opłukaną włoszczyznę- warzywa są drobne, wystarczy je delikatnie obrać i gotować w całości. Pora i liście selera pokroić drobniej, dodać też kiełbasę pokrojoną w plastry i czosnek też w plasterki. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dodać chrzan. 1/2 szklanki rozmieszać dokładnie z jedną łyżką mąki-dodać do zagęszczenia zupki. Na koniec nalać trochę zupy w szklankę i ostrożnie połączyć ze śmietaną uważając by się nie zważyła. Wymieszać, połączyć z resztą zupy, zestawić z ognia, dodać posiekane zioła- koperek i pietruszkę, doprawić pieprzem. Zupę można też łączyć ze śmietaną dopiero na talerzu. Można także ugotować w niej ziemniaka. Smakuje nieźle również z zacierkami:) Ja na koniec dałam jeszcze więcej koperku, posypałam pieprzem i podałam z  ugotowanym jajkiem.polecam:)

    file1299500512