Wędliny w świątecznej odsłonie

17 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Świąteczne dekorowanie potraw

Święta to wyjątkowy czas odpoczynku i spotkań z rodziną. Chcemy, aby przygotowane przez nas posiłki były wyjątkową ucztą dla oczu i podniebienia. Kluczem do sukcesu będzie ich odpowiednia prezentacja na świątecznym stole. Oto kilka prostych zasad, jak efektownie podać potrawy.

Jemy oczami

Na co zwracamy największą uwagę zanim zaczniemy jeść?  Najpierw widzimy i oceniamy, jak wygląda stół, potem – czy prezentowana potrawa wygląda apetycznie. Następnie czujemy jej zapach i zaczynamy smakować. Kusząco wyglądające jedzenie jest najlepszą reklamą późniejszych doznań. To wrażenia wzrokowe decydują o tym, czy mamy ochotę na daną potrawę. Nawet idealna szynka wypadnie kiepsko, jeśli podamy ją na plastikowym talerzu lup aluminiowej podkładce. A przecież nie chcemy, by taki błąd zniweczył nasze wielogodzinne przygotowania.

Wędliny w świątecznej odsłonie

Różnorodne mięsa i wędliny to nieodłączny element świątecznego stołu. Dlatego warto zastanowić się, jak można podać je w oryginalny sposób.
– Wbrew pozorom nietrudno jest pięknie podać mięsa i wędliny na świąteczny stół. Już sam  biały ozdobny półmisek (nowoczesny, kwadratowy lub tradycyjny owalny) czy srebrna patera, którą wyciągamy z szafy na specjalne okazje,  spowodują, że całość będzie miała świąteczny charakter – mówi Marta Skutnik, stylistka żywności współpracująca m.in. z producentem wędlin marki TARCZYŃSKI.
Polska tradycja sprawia, że na świątecznych stołach królują szynki – gotowane, pieczone i wędzone, polędwice, pieczony schab. Dzięki rosnącej świadomości kulinarnej odczuwamy potrzebę, by podawać je ciekawie, apetycznie i nierzadko w zaskakujący sposób, ale nie zawsze wiemy jak.
– Kiedy mamy wrażenie, że nasze półmiski z wędlinami zawsze wyglądają tak samo, wówczas zainspirujmy się różnymi farszami i cieszącymi oko dodatkami. Na przykład do szynki zwiniętej w małą tubę możemy włożyć majonez ze startym serem i szczypiorkiem, a następnie dekoracyjnie związać pojedynczym źdźbłem. Na każdym plastrze pasztetu połóżmy odrobinę żurawiny lub borówek. Upieczone mięso fantazyjnie zawinięte z kawałkiem ulubionego sera żółtego lub pleśniowego, nabijmy na wykałaczki. Kabanosy pokrójmy na pojedyncze „kąski” i w formie małych koreczków podawajmy, np. z oliwkami. Możliwości jest naprawdę mnóstwo – zachęca Marta Skutnik.
Warto również w zupełnie innej formie przygotować ulubione przez rodzinę wędliny, np. kabanosy (smaczne i aromatyczne kabanosy wieprzowe, drobiowe i ze strusia proponuje firma TARCZYŃSKI). Jak podaje producent, najpopularniejszy produkt „Tarczyński Kabanos Extra” stanowi idealny składnik sałatek, koreczków czy zapiekanek. Warto pamiętać, że ten produkt ma dużą zawartość wyselekcjowalnego, najlepszego mięsa, a jego specyficzny aromat nadaje potrawom apetyczny zapach i smak. Nieprzypadkowo kabanos uważany jest za ulubioną mięsną przekąskę Polaków i cenny towar eksportowy.

Czym dekorować

Jeśli szukamy dodatków do dekoracji potraw, pamiętajmy o kilku ważnych wskazówkach. Zwracajmy uwagę na wszystko, co ma kolor żurawiny, borówki czy jarzębiny. Pamiętajmy również o świeżych, aromatycznych ziołach, jak rozmaryn, tymianek, bazylia itp. Na półmisku ładnie będzie prezentować się nie tylko sałata głowiasta, ale także strzępiasta lub roszponka. Nie zapominajmy o niezwykle dekoracyjnych pomidorkach koktajlowych, marynowanych pieczarkach, czosnku czy cebulkach.
Tak przygotowani, możemy rozpocząć świąteczne dekorowanie, a efekty na pewno będą zachwycające.

Pomysł na świąteczną przekąskę:

Byczki kabanosowo-owocowe

Składniki:

Kabanosy wieprzowe „Tarczyński Kabanos Extra”
1 opakowanie suszonych fig
1 opakowanie suszonych moreli
2 opakowania wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Sposób przygotowania:

Kabanosy wieprzowe kroimy na 2 cm kawałki. Śliwki i morele krótko moczymy w wodzie. Na wykałaczki nadziewamy kabanos, owoc suszony i znów kabanos, całość owijamy dekoracyjnie boczkiem, nabijając z obu stron wykałaczką. Byczki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 C.