Wędlina z butelki – prosty przepis

10 lipca 2023, dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o wędlinie z butelki? Wydaje się, że to szalony pomysł, ale smakuje obłędnie. Zobaczcie jak ją wykonać i koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami.

Wędlina z butelki - prosty przepis

Co to takiego?

Domowa wędlina z butelki, doskonale nadaje się do kanapek lub jako  samodzielna przekąska. Przygotowanie jest bardzo proste, a wygląd z pewnością zachwyci Waszych gości czy domowników. Najważniejsze jest to, że szynka nie zawiera konserwantów, ulepszaczy smaków czy sztucznych barwników. Wykonanie jej w domu, gwarantuje Wam pewność składników. Jej konsystencja jest zwarta, ale nie mocno twarda. Dodatkowo koszty są niskie i wyjdzie Wam znacznie taniej niż kupno w mięsnym.

Przepis

Co kupić?

  • 120 g szynki wieprzowej
  • 120 g szynki drobiowej
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml kefiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koperku
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • plastikowa butelka

Przygotowanie:

Obie szynki pokrójcie w kostkę i umieśćcie w misce. Następnie dodajcie pokrojone jajka, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dodajcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie całość. Teraz w gorącej wodzie rozpuśćcie żelatynę i wymieszajcie ją z kefirem. Butelkę umyjcie, osuszcie i odetnijcie z niej szyjkę. Wyłóżcie ją masą z szynkami oraz zalejcie kefirem z żelatyną. Odstawcie butelkę do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozetnijcie butelkę i wyciągnijcie wędlinę. Teraz pokrójcie ją w plasterki i podawajcie z koperkiem.

zobacz również:

Tapasy – różne przepisy na hiszpańskie przekąski

Jak układać wędlinę na półmisku – ciekawe pomysły

Przekąski do wina – różne przepisy i pomysły