Słyszeliście kiedyś o wędlinie z butelki? Wydaje się, że to szalony pomysł, ale smakuje obłędnie. Zobaczcie jak ją wykonać i koniecznie podzielcie się swoimi wrażeniami.
Co to takiego?
Domowa wędlina z butelki, doskonale nadaje się do kanapek lub jako samodzielna przekąska. Przygotowanie jest bardzo proste, a wygląd z pewnością zachwyci Waszych gości czy domowników. Najważniejsze jest to, że szynka nie zawiera konserwantów, ulepszaczy smaków czy sztucznych barwników. Wykonanie jej w domu, gwarantuje Wam pewność składników. Jej konsystencja jest zwarta, ale nie mocno twarda. Dodatkowo koszty są niskie i wyjdzie Wam znacznie taniej niż kupno w mięsnym.
Przepis
Co kupić?
- 120 g szynki wieprzowej
- 120 g szynki drobiowej
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 250 ml kefiru
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koperku
- 1 opakowanie żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- plastikowa butelka
Przygotowanie:
Obie szynki pokrójcie w kostkę i umieśćcie w misce. Następnie dodajcie pokrojone jajka, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dodajcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie całość. Teraz w gorącej wodzie rozpuśćcie żelatynę i wymieszajcie ją z kefirem. Butelkę umyjcie, osuszcie i odetnijcie z niej szyjkę. Wyłóżcie ją masą z szynkami oraz zalejcie kefirem z żelatyną. Odstawcie butelkę do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozetnijcie butelkę i wyciągnijcie wędlinę. Teraz pokrójcie ją w plasterki i podawajcie z koperkiem.
zobacz również:
Tapasy – różne przepisy na hiszpańskie przekąski |
Jak układać wędlinę na półmisku – ciekawe pomysły |
Przekąski do wina – różne przepisy i pomysły |