Makaron ryżowy z kurczakiem w przyprawie gyros
Artykuł zewnętrzny
Zmieszanie smaków kuchni chińskiej i greckiej dało fantastyczny rezultat- Kogut liże pazurki .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 ćwiartka kurczaka ( duża )
- przyprawa Gros
- 1 łyżeczka świeżego – utartego imbiru
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5 dag makaronu ryżowego wstążki
- szczypta kurkumy
Udko natrzeć przyprawą Gros, sosem sojowym , szczyptą pieprzu, 1 łyżka oleju .Zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku ( ok. 45 minut ) . Obrać od kości i pokroić mięso w cienkie paseczki jak na kebab. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić mięso .Posypać jeszcze przyprawą Gros .Dodać utarty imbir i smażyć 5 minut .
Makaron podzielić na dwie części . Jedną zalać wrzącą wodą , lekko osolić i zostawić na 5 minut . Drugą część wrzucić do wrzącej wody zagotowanej z kurkumą i też zostawić na 5 minut . Odcedzić oba makarony .
Podawać dając na każdą porcję po trochu każdego makaronu , kurczaka + jakąś surówkę .