Makaron ryżowy z kurczakiem w przyprawie gyros

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zmieszanie smaków kuchni chińskiej i greckiej dało fantastyczny rezultat- Kogut liże pazurki .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 ćwiartka kurczaka ( duża )
  • przyprawa Gros
  • 1 łyżeczka świeżego – utartego imbiru
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5 dag makaronu ryżowego wstążki
  • szczypta kurkumy

Udko natrzeć przyprawą Gros, sosem sojowym , szczyptą pieprzu, 1 łyżka oleju .Zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku ( ok. 45 minut ) . Obrać od kości i pokroić mięso w cienkie paseczki jak na kebab. Na patelni rozgrzać pozostały olej i wrzucić mięso .Posypać jeszcze przyprawą Gros .Dodać utarty imbir i smażyć 5 minut .

Makaron podzielić na dwie części . Jedną zalać wrzącą wodą , lekko osolić i zostawić na 5 minut . Drugą część wrzucić do wrzącej wody zagotowanej z kurkumą i też zostawić na 5 minut . Odcedzić oba makarony .

Podawać dając na każdą porcję po trochu każdego makaronu , kurczaka + jakąś surówkę .

file1269018407