Wątróbkowa przekąska
Artykuł zewnętrzny
Bardzo lubimy wątróbkę i często ją przyrządzam
składniki:
- 25 dkg wątróbki z kurczaka
- 1 duża cebula czerwona (albo 2 mniejsze)
- 2 pomidory
- 100 ml brandy
- 2-3 łyżki startego drobno sera typu parmezan
- 2-3 łyżki oliwy albo oleju
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 liście sałaty
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Wątróbkę opłukać, osuszyć, oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wątróbkę i obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy cebulę i mieszając smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory i brandy, całość smażymy na silnym ogniu aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec dodajemy połowę posiekanej natki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podajemy na sałacie, posypane parmezanem i resztą natki pietruszki. Nam smakowało z pieczywem, ale można podać np. z ryżem…