Wątróbka ze śliwkami

28 stycznia 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

wątróbkę robiłam już z morelami, gruszkami, czas na wersję śliwkową…

składniki:

  • na 2-3 porcje:
  • 25-30 dkg wątróbki z kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała cebulka
  • 25 dkg śliwek węgierek
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Demerara
  • 0,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego Roda)
  • 4 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
  • 3 goździki
  • 2 szczypty cynamonu
  • do smaku: sól, papryka mielona słodka

sposób przygotowania:
Wątróbkę oczyścić w żyłek, pokroić na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulkę dodać śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusić 10 min.. Na patelni rozgrzać olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodać podduszone śliwki, wlać wino i 1/3 szkl. wody, zagotować mieszając. Doprawić solą i niewielką ilością papryki i dusić 3-5 min. aż sos zgęstnieje. Można podawać z ryżem albo świeżą bułeczką.

file1264707361



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?