Wątróbka w śmietanie w 30 min.
Pragnę się podzielić sprawdzonym przepisem mojej mamy na pyszną wątróbkę w sosie śmietankowym.
Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować:
40 dag wątróbek z indyka
30 ml rosołu
20 ml kwaśniej śmietany
łyżka masła
olej
2 cebule
łyżeczka mąki
łyżka mielonej papryki
sól, pieprz, ocet
Przygotowanie:
Najpierw wątróbkę oczyszczam z błon, myję a następnie osuszam i kroję w kostkę. Po czym podsmażam ją na patelni z olejem. Cebulkę obieram i kroję w kostkę. I na drugiej patelni szklę ją na maśle. Wsypuję do niej paprykę i mieszam. Następnie wsypuję do niej wątróbki. Całość zalewam rosołem i doprawiam octem oraz przyprawami do smaku. Gotuję 10 min. W tym czasie mąkę rozrabiam ze śmietaną i dodaję do sosu, mieszam i zagotwuję. I tak przygotowane danie podają na ciepło:)
Smacznego:)