wątróbka cielęca z patelni

29 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g wątróbki cielęcej
100 ml oliwy z oliwek do smażenia
100 g mąki pszennej
400 g świeżych kurek
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
50 ml białego wina
Kilka gałązek świeżej pietruszki
50 g kiełków rzodkiewki
12 pomidorów koktajlowych
Sól
Grubo mielony czarny pieprz do smaku
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać oczyszczone i umyte kurki, a następnie posiekany czosnek, białe wino, masło, posiekaną natkę pietruszki i cząstki pomidorów koktajlowych. Całość dusić przez chwilę i odstawić.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem wątróbkę pokroić w plastry grubości 1 centymetra, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wątróbkę ułożyć na talerzu przekładając aromatycznymi kurkami. Przed podaniem danie udekorować kiełkami rzodkiewki.

źródło: www.prymat.pl