wątróbka cielęca z patelni

29 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

600 g wątróbki cielęcej
100 ml oliwy z oliwek do smażenia
100 g mąki pszennej
400 g świeżych kurek
½ cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
50 ml białego wina
Kilka gałązek świeżej pietruszki
50 g kiełków rzodkiewki
12 pomidorów koktajlowych
Sól
Grubo mielony czarny pieprz do smaku
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać oczyszczone i umyte kurki, a następnie posiekany czosnek, białe wino, masło, posiekaną natkę pietruszki i cząstki pomidorów koktajlowych. Całość dusić przez chwilę i odstawić.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem wątróbkę pokroić w plastry grubości 1 centymetra, oprószyć mąką i usmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wątróbkę ułożyć na talerzu przekładając aromatycznymi kurkami. Przed podaniem danie udekorować kiełkami rzodkiewki.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....