Warzywne szaszłyki z marynaty – grillowane

21 maja 2012,
dodał: Erivan
Artykuł zewnętrzny

Składniki: (celowo nie podaję ilości składników, bo zależy ona od ilości uczestników grillowania oraz ich możliwości konsumpcyjnych)

Szaszłyki:

  • papryka ( najlepiej różnokolorowa, aby efektownie wyglądało),
  • małe pieczarki,
  • cukinia,
  • cebula czerwona,
  • pomidory

Marynata:

  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • pieprz
  • szczypta soli
  • bazylia
  • zioła prowansalskie

Cukinię i cebulę kroimy w dość cienkie plasterki. Pieczarkom odkrajamy ogonki, a paprykę kroimy w kwadraty wielkości pozostałych warzyw. Z pomidorów wykrajamy środki i również kroimy w kwadraty. Następnie wszystko nadziewamy naprzemiennie na patyki.

Marynatę przygotowujemy mieszając oliwę z octem (proporcja 4:1), a następnie do tak powstałej mieszaniny dodajemy zioła. Następnie maczamy w niej nasze szaszłyki. Grillujemy je około 15 minut. Podczas grillowania można polewać szaszłyki resztą marynaty.

Smacznego :)

fot: redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....