Warzywne szaszłyki z marynaty – grillowane
Artykuł zewnętrzny
Składniki: (celowo nie podaję ilości składników, bo zależy ona od ilości uczestników grillowania oraz ich możliwości konsumpcyjnych)
Szaszłyki:
- papryka ( najlepiej różnokolorowa, aby efektownie wyglądało),
- małe pieczarki,
- cukinia,
- cebula czerwona,
- pomidory
Marynata:
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- pieprz
- szczypta soli
- bazylia
- zioła prowansalskie
Cukinię i cebulę kroimy w dość cienkie plasterki. Pieczarkom odkrajamy ogonki, a paprykę kroimy w kwadraty wielkości pozostałych warzyw. Z pomidorów wykrajamy środki i również kroimy w kwadraty. Następnie wszystko nadziewamy naprzemiennie na patyki.
Marynatę przygotowujemy mieszając oliwę z octem (proporcja 4:1), a następnie do tak powstałej mieszaniny dodajemy zioła. Następnie maczamy w niej nasze szaszłyki. Grillujemy je około 15 minut. Podczas grillowania można polewać szaszłyki resztą marynaty.
Smacznego :)
fot: redakcja