Warzywne kotlety mielone
Składniki:
mielone wołowe lub drobiowe, 0,5 kg
cebula, 2 szt
papryka zielona, czerwona lub żółta, 0,5 szt
fasola szparagowa (mrożona0, 0,5 paczki
pomidory w puszcze, ok. 0,5 puszki
przyprawy: sól, zioła prowansalskie, papryka ostra, vegeta, do smaku
Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę (nie używamy żadnej oliwy czy innego tłuszczu), natychmiast wrzucamy uformowane w drobne kuleczki mięso mielone. Przyprawiamy ziołami, papryką ostrą i vegetą.
Kiedy mięso się przysmaży, dodajemy fasolę szparagową i liść laurowy, podlewamy niewielką ilością wody. Kiedy fasola zmięknie dodajemy obraną i pokrojoną paprykę i pomidory w puszcze, jeszcze chwilę dusimy potrawę pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszając. Jeśli lubimy ryż, makaron, ziemniaki, kaszę też dobrze smakuje.